Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всички опозиционни партии бойкотираха гръцкото председателство на Европейския съюз

08 Януари 2014 / 20:01:46  Анастасия Балездрова
1958 прочитания

Лидерът на основната опозиционна партия СИРИЗА, Алексис Ципрас бе първият, за който стана ясно, че няма да присъства на официалната церемония за поемането на председателството на Европейския съюз от страна на Гърция. Кандидатът на Европейската левица за председател на Европейската комисия бойкотира церемонията в знак на протест срещу отлагането на посещението на двама евродепутати-инспектори на надзорната тройка в Атина тези дни. „Вместо да се възползват от разследването на Европейския парламент за действията на тройката, премиерът и кабинетът се опитват да го закопаят с празници в чест на меморандума”, се посочва в съобщението на СИРИЗА.

Малко по-късно стана ясно, че нито лидерът на Независимите гърци Панос Каменос няма да присъства на церемонията. От пресслужбата на партията съобщиха, че той заминава за Великобритания, за да се срещне с евродепутата – националист Найджъл Фарадж. От съобщението на партията лъхат не по-малък негативизъм към европейските институции. „Бюрократите от Брюксел, начело с г-н Барозу дойдоха в Атина и видяха празни улици, защото правителството на тройката забрани на гърците да протестират и да покажат колко са измъчени от политиката на кредиторите-лихвари”.

Въпреки че партията все пак ще бъде представена от депутата Димитрис Хадзисократис, лидерът на някогашния трети партньор в правителствената коалиция Фотис Кувелис също отсъства от официалното начало на гръцкото председателство. Лаконичното обяснение на Демократичната левица бе, че той ще се намира извън Атина по други задачи.

От своя страна Гръцката комунистическа партия се противопоставя на Европа от години, въпреки че охотно участва в европейските избори и излъчва евродепутати. В случая със Златна зора пък въпросът е по-скоро технически, тъй като нейният лидер Никос Михалолякос се намира в затвора.

Гръцкият премиер Андонис Самарас коментира много остро решението на Алексис Ципрас да бойкотира началото на председателството на Евросъюза. В общата си пресконференция с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу той нарече основния си политически опонент „този конкретен индивид” и обвини СИРИЗА в антиевропеизъм и негативизъм към Запада и НАТО.  

 „Гърция е политически стабилна. Правителството е стабилно и се надява, че следващите парламентарни избори ще се проведат през 2016”, каза Самарас и допълни, че вотът на гърците на предстоящите европейски избори ще се определи от избора им „дали искат или не да бъдат в Европа”. Той не изключи вероятността вотът да е израз на недоволство, като на практика даде да се разбере, че гневът ще е единствената причина, поради която биха гласували за СИРИЗА.

От своя страна председателят на Европейската комисия заяви, че политическата стабилност влияе на икономиката и когато тя липсва „влияе негативно на доверието сред инвеститорите и пазарите”. Затова отправи ясен призив, без да назове получателите: „Отговорните политически сили да проявят отговорност”.

Жозе Мануел Барозу заяви няколко пъти, че програмите за оздравяването на слабите икономики в еврозоната са дали резултат там, където са били приложени правилно. Според източници в дискусиите по време на съвместното заседание на Колежа на комисарите с гръцкия кабинет посланието към Атина е бил примерът с Ирландия, която изпълни успешно своята програма и се върна на международните финансови пазари.

„Не намалявайте усилията си”, бе неговото послание към гърците, а на правителството препоръча да ускори реформите в държавната администрация и приватизациите. „Все още съществуват облаци на хоризонта”, каза Барозу и допълни, че гръцката програма се е оказала най-проблемна по политически причини. Той все пак изрази убеждението си, че 2014-та ще е годината на излизане на страната от рецесията.

Желанието на Атина да използва лидерската позиция в Европейския съюз за да промени своя западнал през последните години имидж и да провокира позитивно отношение във връзка с решаването на сериозните финансови проблеми на Гърция бе повече от ясно. Гърция и нейните проблеми доминираха по време на пресконференцията. Само в началото й Андонис Самарас представи приоритетите на страната във връзка с председателството на Европейския съюз, без да представи конкретни проекти или планове. 

В деня на официалното начало на шестмесечното и пето поред за страната председателство на Евросъюза не бяха програмирани никакви контакти на комисарите с представителите на медиите по въпросите, които засягат всички държави – членки.

 

Същевременно, според служителите в пресцентъра на председателството, за церемониите са се акредитирали около 100 чуждестранни журналисти – малък брой за събитие от този мащаб.

Поемането на председателството завърши с официална церемония и концерт в концертната палата Мегаро мусикис, на който присъстваха гръцкият президент Каролос Папуляс, председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят и всички членове на Европейската комисия, гръцкият кабинет, личности от различни области и Вселенският патриарх Вартоломей.

Категории: Политика гръцко председателство Европейски съюз церемония Андонис Самарас Жозе Мануел Барозу опозиция Алексис Ципрас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus