Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всемогъщите някога гръцки синдикалисти постепенно губят своето влияние

23 Ноември 2012 / 21:11:47  Анастасия Балездрова
1301 прочитания

От началото на октомври почти не е минал ден, в който някоя синдикална организация в някой сектор на държавния, а понякога и в частния сектор да не обяви стачка, протест или прекъсване на работа.

Те са хората, които водят преговорите с политическите ръководства на ведомствата и в продължение на десетилетия успяваха да издействат различните надбавки към заплатите на колегите си: надбавка за подгряване на мотор, надбавка за явяване на работа навреме и дори надбавка за миене на ръце.

През последните дни жителите в различни гръцки градове се затрудняват да минат по тротоарите, защото са изпълнени с отпадъци, които преливат от кофите за боклук. Конкретният вид стачни действия  съвсем не е непознат на гърците, след като всяка година по това време общинските служители го използват като средство за натиск, за да бъдат изпълнени различните им искания. Сега нещата са различни – синдикалистите са на мнение, че режимът „на разположение” ще доведе до съкращения на персонал и затова някои от тях не се поколебаха да заплашат, че обмислят варианта да преустановят извършването на погребения.

Да си синдикалист в Гърция е нещо като професия. Хората, които се заемаха през годините със синдикална дейност на практика преставаха да работят в нарушение на закона, според който те имат право на „синдикален отпуск” за период от няколко дни всеки месец. Въпреки това те продължават да получават заплати всеки месец, а много от членовете на големите синдикати са членове в управителните съвети на различни компании в качеството си на представители на служителите.  Доскоро те са радваха и на синдикални пенсии, които бяха допълнение към основните. И всичко това – за синдикалната им дейност.

Напоследък обаче влиянието на някога изключително влиятелните „работнически бащици” намаля. Дали защото двете основни някога партии (и най-вече ПАСОК), които ги бяха създали и отхранили вече не ги подкрепят, или просто служителите разбраха, че тази система няма бъдеще синдикалистите загубиха своето влияние. По време на последните няколко общогръцки стачки процентът на участие на държавните служители беше много малък. Заслужава да се отбележи пълният провал на стачката, която обяви синдикатът на служителите в Националната електрическа компания ГЕНОП- ДЕИ, след като в нея взеха участие само 3 на сто от служителите. На видеоматериала се вижда как един синдикалист от общината в Трикала се опитва да принуди три служителки да напуснат работните си места, въпреки тяхното нежелание да стачкуват. Той не пести думи и ги нагрубява и няколко пъти заявява, че „ще излязат от канцеларията, дори и насила”.

За частния сектор стачките винаги са били повече думи, отколкото действия, с изключение на компаниите, където е най-силен синдикатът на Комунистическата партия ПАМЕ.

Но много от синдикалистите усетиха накъде „духа вятърът” и се пренасочиха към политическата сила, която обещава запазване на порочната система: СИРИЗА. Така например в медиите бяха поместени снимки на председателя на синдиката  ГЕНОП-ДЕИ и някога пламенен член на ПАСОК Никос Фотопулос с Алексис Ципрас.

Депутати от основната опозиционна партия присъстват на всички протестни и стачни шествия, оправдавайки напълно впечатлението, че СИРИЗА „прегръща” създадената от правителствата на социалистите система и се превръща в нов ПАСОК.

Като най-дейно в момента се очертава синдикалното ръководство на общинските служители, което не попречи на нападението срещу германския консул в Солун, но след това се опита да се скрие зад неубедителни изявления. Времето ще покаже дали и кога ще отшуми тази порочна форма на синдикализъм. Дотогава ще очакваме следващото представление на театралната трупа към синдиката на общинските служители. 

Категории: Политика синдикати стачки партии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus