Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всекидневни арести на нелегални имигранти

26 Юли 2014 / 17:07:23  GRReporter
980 прочитания

Арестите на нелегални имигранти по международните летища на Кикладските и Додеканезките острови се превръщат в ежедневие. Арестуваните обикновено имат фалшиви документи  и пътуват към страни от ЕС.

Представители на гръцката полиция отбелязват, че мнозинството от тях са сирийци, които влизат нелегално от Турция и след това се снабдяват с фалшиви паспорти, за да пътуват извън Гърция. Имигрантите, смятайки, че по регионалните летища контролът няма да е толкова сериозен, колкото в Атина и Солун, се възползват от увеличеното присъствие на туристи,но въпреки това лесно са откривани от полицията.

В определени случаи са открити  и трафикантите, гърци или чужденци. Понякога те пътуват заедно с имигрантите, преструвайки се на членове на техните семейства.

В Санторини

Последният случай е от четвъртък, когато на летището в Санторини са открити сирийци, на възраст 24, 26 и 27 години. Арестувани са, а обвиненията са за незаконно влизане и престой в страната и използване на фалшиви документи. Те са се опитали да се качат на полет за чужбина.

В сряда на същото място са арестувани друго 4 души, също сирийци, на възраст 27, 29, 32 и 35 години. Те са се опитали да се качат на полет за чужбина с фалшиви сирийски, немски и белгийски паспорти. В понеделник в арестуван 33-годишен сириец, опитал да се качи на полет за Италия, с чешки паспорт със залепена фалшива виза.

На 15 юли, пак в Санторини са арестувани 41-годишен китаец и двойка 37-годишни афганистанци с малко дете. Китаецът се опитал да насочи двойката как да избегнат полицейския контрол и да се качи на полет за Австрия. Пак там са арестувани 3 сирийци, които се опитали да се качат на самолет за Дания, с фалшиви български и унгарски паспорти.

На Кос, Миконос и Родос

Преди няколко дни на летището на остров Кос е арестуван сириец, с фалшив италиански паспорт, опитал се да излети за Италия.

На Миконос е арестуван 52-годишен трафикант, заедно с 16-госишен сириец. Преструвайки се, че са семейство, те се опитали да отпътуват за Германия.

На летището на Родос е арестуван пакистанец, опитал се да прекара 20-годишен свой сънародник  в страна от ЕС. Първоначалната дестинация била Солун, от където пакистанецът трябвало да излети в Германия.

На същото летище в началото на месеца полицаите откриват 44-годишен пакистанец, опитващ се да премине паспортния контрол, а в близост до него чакал 20-годишен афганистанец, който се опитал да избяга от полицията. От разследването става ясно, че пакистанецът е снабдил афганистанеца с фалшиви документи, а целта е била Солун, от където да излети за Германия.

На Карпатос, Крит и Закинтос

На Карпатос в началото на юли са арестувани двама сирийци, които с фалшиви италиански и български паспорти се опитали да излетят за Австрия.

Над 100 са арестите на имигранти, които са се опитали незаконно да излетят от летището на Ираклио, на остров Крит.

Подобни случаи има и на Закинтос. В четвъртък са арестувани двама сирийци, а на 17 юли е задържан друг сириец с фалшив холандски паспорт.

И в Атика през последните месеци са разбити трафикантски групи, които през Атинското летище са се опитвали да прекарват имигранти, а в някои случаи е имало и замесени полицаи.

 

Категории: нелегални имигранти международни летища фалшиви документи Санторини Родос Крит Кос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus