Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всеки втори полицай в Гърция е гласувал за Златна зора

19 Юни 2012 / 12:06:02  GRReporter
1133 прочитания

Един на всеки двама полицаи в Гърция е гласувал за Златна зора, сочат проучванията след 17 юни от специализираните избирателни секции. Представители на полицията коментират, че обострените проблеми с нелегалната имиграция и престъпността, която носи тя със себе си, мотивира служителите на реда да подкрепят неонацисткото движение, въпреки негативното лице, което то има в широката общественост. Данните са извадени от анализа на гласовете в 11 специализирани избирателни пункта, в които са гласували хиляди униформени служители в района на Атика. Управлението на полицейските части и представители от министерството на защита на гражданите определят това явление като изключително тревожно.

В неделните избори Златна зора получи най-много гласове отново в районите на Лакония (11%) и Атика (10%), както и в Пирея Б (9%). Въпреки, че ултра-крайните националисти събраха същия процент както през майските избори, в този парламент на тях са отредени 18 депутатски места, вместо 22, както бе след предпоследните избори. Причината е, че първите две големи партии СИРИЗА и Нова Демокрация събраха по-голям обем от гласоподаватели и заеха повече места в народното събрание.

Според информация на електронното издание Iefimerida партиите в бъдещия парламент замислят да блокират кандидатурата на член на Златна зора за заместник-председател на народното събрание. Гръцкото законодателство дава право на всяка от парламентарно представените партии да излъчи заместник-председател. Според член 67 от Конситуцията на страната заместник-предесдателите трябва да получат 75 гласа от цялото народно събрание, за да може кандидатурата им да бъде приета. На съвещание на партията лидерът на Златна зора Никос Михалолиакос предложил за позицията познатия с докачлив нрав говорител – Илиас Касидиарис. Други алтернативи за заместник-председател на парламента от Златна зора са тази на жената на Михалолиакос – Елени Заруля или Христос Папас. Който и да бъде предложен от Златна зора за ключовата позиция, крайната партия ще има нужда от 57 от останалите шест партии, които възнамеряват да сложат вето на тяхната кандидатура.

В същото време по всичко личи, че легализирането на Златна зора като официална парламентарна сила даде нов тласък на нападенията срещу чужденци. В неделя късно вечерта непознати са нападнали с нож пакситанец в метростанция Атики. Престъплението е станало пред очевидци, които са повикали бърза помощ след като нападателите са се разпръснали. Вима съобщава, че след инцидента полицията е арестувала 25 заподозряни, които по-късно са били пуснати на свобода, защото не са били открити достатъчно улики, за да се повдигне обвинение срещу някой от тях. Метростацниите са оборудвани с вътрешни камери за сигурност, но засега няма данни полицията да е открила някакви следи. Семица по-рано група от двадесет души нахлу в дом на семейство от Египет в четири сутринта в Перама. Нанесени са тежки телесни повреди на една от жертвите. Мъжът от египетски произход е получил първа помощ в болницата в Пирея Джанио, а по-късно лечението му е продължило в Евангелисмос.

На принципа, че монетата има две лица дойде и новината за размириците в района на Ано Лиосиа, Атина. В понеделник вечерта група от 20 души от ромски произход нападнали автобус на градския транспорт с камъни и други подръчни средства. Шофьорът алармирал районната полиция, докато нападателите са се опитвали да подпалят превозното средство. Освен нападението срещу автобуса, ромските размирници подпалили няколко кофи за боклук и плячкосали два магазина. Някои от нападателите са били въоръжени с пушки и след кратка престрелка шестима полицаи са били ранени леко. По същото време анархисти нападнаха специалните полицейски части за борба с размириците в близост до централата на ПАСОК на улица Ипократос с бомби Молотов. Полицаите са отговорили със сълзотворен газ. От инцидента не са били нанесени сериозни щети.

Категории: Политика избори 2012 Гърция Златна зора парламент
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus