Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Все повече имигранти остават без документи

22 Юли 2010 / 00:07:04  GRReporter
1096 прочитания

 

Все повече имигранти, които са имали документи за престой изпадат от системата и излизат в „нелегалност”, алармира адвокат Василис Папастериу по време на пресконференция дадена от екип на адвокати в подкрепа на правата на бежанците и имигрантите. Той представи случите на три момичета, за които обясни, че са типични за изпаднали в „нелегалност” имигранти в Гърция. Общото в историите на трите момичета е, че са от дълги години в страната, работят, учат или са заедно със семействата си и в един момент се оказва, че нямат правото да останат повече в страната.

Адела от Пакистан е на 28 години и е родена в Гърция, но вече няма право да бъде тук. Нейните родители живеят и работят в страната от 30 години законно, Адела говори перфектно гръцки и въпреки това през 2007 г. тя остава без документи, без право да работи, да пътува. Едва преди няколко дни адвокатите успяват да изтълкуват закона по начин, който й позволява да подаде молба, за да получи документи за дългосрочен престой.

31-годишната Евангелия е родена в албанската столица Тирана. Нейното семейство пристига в Гърция преди двадесет години и малко след това се появяват на бял свят други двама членове на фамилията - братята на Евангелия. Тя и семейството й са имали документи, но по различни причини през последните години не успяват да ги задържат, защото не отговарят на критериите, за да си ги подновят. Въпреки това Евангелия следва в университет, но за да продължи обучението си трябва да се завърне в Албания и да й бъде издадена студентска виза. Това ще е временно решение за нея, защото след пет години, когато завърши тя пак няма да има правото да живее в страната и единственият й шанс ще бъде да се омъжи, ако пожелае да остане. Братята на Евангелия след една година завършват гимназията и ако искат да кандидатстват в университет документите са им необходими. „Парадокс е, че са родени тук и не могат да направят нищо” казва тя. „Парадокс е, че ако родителите са загубили документите си, това по някакъв начин повлича и децата” коментира една от адвокатките.

Историята на Татяна от Беларус, която също вече е без документи е малко по-различна, защото тя идва в Гърция, за да учи, но впоследствие започва да работи паралелно със следването си. Тя е дошла на 19 години в Атина и е тук вече 13 години. Според гръцките закони, за да си извади документи за престой и за работа е необходимо за две години да е работила 350 дни, което да си личи от платените осигуровки. Това важи за всички граждани на страни, които не са част от Европейския съюз и живеят в Гърция. Много от жените, които работят като домашни помощници не успяват да съберат необходимите дни, за които работодателите да ги осигуряват, а в конкретния сектор е широко разпространена и работата на „черно”. Затруднението да си набавят необходимите осигуровки важи и за мъжете голяма част от които работят в строителството на дневна надница.

„Голям продължава да бъде и проблемът за децата на имигрантите, които са родени в Гърция... Една голяма част от тях продължават да живеят без документи за престой, което означава, че работят на „черно” и живеят в постоянен страх и несигурност” отбелязват адвокатите.

Темата за имигрантите без документи, които влизат по незаконен начин в Гърция беше обсъдена на неофициалния съвет на министрите на вътрешните работи и на имиграцията, който се проведе в Брюксел. Там пролича неспособността на Европейския съюз да се споразумее за „обща имиграционна политика и политика за убежището”, след като предложението на комисарката Сесилия Малстрон и на белгийското председателство да се отмени Регламента Дъблин, който утежнява най-вече положението на Гърция, беше отхвърлено с бурни реакции и от държавите на европейския юг.

От поддръжниците на Гърция беше поставен въпроса да престанат да се прилагат механизмите за връщане на бежанците в държавите, които са външна граница на съюза и приемат най-много чужденци, които влизат незаконно. Освен това гръцкият заместник-министър на защита на гражданите Спирос Вуяс постави въпроса за задействането на механизъм за преместване на бежанците, които имат документи и най-вече на децата, които са без родители, в държави с по-малко имигрантско население.

Г-н Вуяс като представител на Гърция, в която влизат 88% от чужденците, които идват в Европа обясни, че „колкото и отлично да организираме системата за тяхното посрещане, за престоя им и за убежището, никога няма да можем да сме последователни и да спазваме международните задължения и тези на Европейската общност, когато трябва сами да се справим с този огромен брой на незаконно влизащи чужденци.”

Най-вероятно Гърция трябва да приложи правото, което й дава член 3 на регламента, който да не приема имигранти, които й ги изпращат обратно други страни, тъй като не може да се справи с огромния брой от хора, които вече живеят в страната, коментира Мария Делитанаси във вестник Катимерини. Във всеки случай е необходимо да бъдат задействани механизми, за да може Гърция да препраща в други страни някои групи от имигранти като например децата без придружители, тъй като в страната се насъбират все повече хора и сега по време на икономическата криза се създават невероятни проблеми.

Марина Николова

 

Категории: АктуалноОбществоимигрантидокументи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus