Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Връщането към лирата ще изолира Кипър в геополитически план

26 Март 2013 / 19:03:37  Виктория Миндова
2323 прочитания

В първия работен ден от тази седмица банките в Кипър не отвориха. Техните клонове в Гърция също останаха затворени, въпреки обещанията на кипърското правителство, че във вторник 26 март тази година ще се възстанови дейността на финансовата система. След почти инфарктни преговори кредиторите и кипърското управление достигнаха до споразумение какви ще са основните рамки на финансовата помощ за островната страна. Детайли по договорката обаче не станаха известни. Това, което властите предадоха в общественото пространство е, че най-голямата кипърска банка Laiki Bank ще бъде затворена. Депозитите под 100 хиляди евро ще останат непокътнати, останалите ще бъдат чувствително окастрени. Здравата част от Laiki ще се слее с Bank of Cyprus, която също ще въведе такса за вложенията над 100 хиляди евро.

Според бившия лидер на Драси Стефанос Манос, президентът на Банката на Гърция Георгиос Провопулос трябва оттук нататък да дава доклад за състоянието на гръцката финансова система всяка седмица, за да не попадне средиземноморската страна в ситуацията на Кипър. Безпокойството за двете средиземноморски страни остава и много гърци се притесняват, че местната банкова система ще бъде повлечена от кипърските сътресения. GRReporter потърси експертното мнение на старшия преподавател по икономика в Cardiff Business School Михалис Ариру, който посочи, че опасностите за еврозоната не се крият токова в икономически план, колкото в обществено-политическото разделение между северна и южна Европа.

Има достигната договореност между кредиторите и правителството, а Европейската централна банка обяви, че няма да прекъсне ликвидността към кипърската финансова система. Защо Кипърските банки остават затворени?

За да отговорим на този въпрос трябва, да знаем подробности около споразумението на Кипър с кредиторите, които не са оповестени за широката общественост. Може да има и технически причини, поради които банките остават затворени. Една от тях е, че банковият персонал не е обучен как да действа и да обслужва клиентите в новите условия. 

Според мен банките не отвориха във вторник, защото още не са уточнени детайли по оздравителната програма за Кипър. Например не се знае още дали депозитите над 100 хиляди евро в Laiki Bank ще бъдат намалени с 30% или 40%. Още не са обявени важни подробности около споразумението и затова продължава да съществува сериозна насигурност. Когато оповестят всички параметри на спасителната програма, тогава банките ще могат да отворят за клиенти.

Как оценявате новото решение на кипърското правителство?

Крайният резултат за кипърската икономика след седмицата на промени е общо взето отрицателен, защото Кипър се затваря като активна дестинация за банковите услуги. Вторият вариант за спасението на кипърската икономика може да се каже, че е по-добър, защото няма да има окастряне на депозитите под 100 хилади евро, а в конкретни банки като Hellenic bank няма да има никакво намаляване на депозитите.

В сравнение с първия вариант на спасителната програма, втората договорка излиза по-скъпо. Въпреки това, разпределението на тежестта във втория вариант е в услуга на по-слабите финансово граждани. Дали това е по-добро или по-лошо от първоначалния план за Кипър зависи от гледната точка на всеки един по отделно.

Лично аз смятам, че е по-добре да няма окастряне на депозитите на по-голямата част от гражданите, така че каквото и да се предприеме оттук нататък, ще бъде прието по-лесно.

Банките ще останат затворени почти две седмици. Какво означава това за кипърската икономика?

Когато банките остават затворени за толкова дълго време е много трудно да се извършват сделки и транзакции, главно за предприятията. Още по-трудна е ситуацията като наближава края на месеца, когато е време за изплащане на заплатите. С други думи наблюдаваме сериозно разстройване на обществено-икономическия живот или извършването на business as usual.

При един подобен шок на пазара винаги се появява намаление на ликвидността и закъснения в плащанията. Нищо от това не е добро, но пред това, което очакваме да се случи, сегашната ситуация е само първа стъпка в икономическата цена, която трябва Кдипър да плати в процеса на оздравяване на местните банки.

Не изключвам възможността, когато отворят банките, хората да продължат да бъдат изключително неспокойни и масово да започнат да теглят спестяванията си. Затова сложиха и таван на движението на капитали.

Гръцките банки от своя страна също имат сериозни проблеми. Сега се наложи да поемат допълнителния товар и да погълнат кипърските клонове? Доколко устойчиво е тази формула за Гърция?

В Гърция банките станаха жертва на държавата. В Кипър е обратното – държавата стана жертва на банките. Laiki Bank дължи на Emergency Liquidity Assistance (ELA) девет милиарда евро. Кипърският БВП е около 15 милиарда евро. Това означава, че само една банка дължи на помощния механизъм сума равна на 60% от БВП на страната. В Гърция за рекапитализация на цялата банкова система се очаква да се използват около 30 милиарда евро. Тази сума е равна приблизително на 15% от БВП на Гърция.

Категории: ИкономикаПазари Кипър банки криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus