Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Връщане към бюджетния дефицит през април

12 Май 2013 / 14:05:40  GRReporter
910 прочитания

Държавният бюджет се върна към първоначалните нива на дефицита през април, след като забавянето на приходите  достигна 473 милиона евро. Опасността от продължаващо забавяне на приходите е двойна, тъй като ще блокира намаляването на Данък добавена стойност (ДДС) на заведенията за хранене, и успоредно с това ще задейства клаузата за вземане на допълнителни мерки.

Според временните данни на хазната, през четирите месеца от януари до април, дефицитът е достигнал 2,449 милиарда евро срещу 9,148 милиарда евро за същия период на миналата година.

След изваждането на лихвите се получава първоначален дефицит от 330 милиона евро, а през първото тримесечие бюджетът бележи излишък от 520 милиона евро. Дефицитът за четиримесечието е значително намален в сравнение с миналата година, но е и по-малък от целта на Министерството на финансите, което предвиждаше за първите четири месеца дефицит в размер 3,613 милиарда евро. Аналитичните данни показват сериозни проблеми в изпълнението на бюджета, най-сериозният от които е забавянето на приходите, което за четиримесечието е в размер на 473 милиона, докато за първите три месеца е било 352 милиона евро.

Намаляването на дефицита в сравнение с миналата година се дължи на:

* отлагането на връщането на данъците в размер 544 милиона евро. Министерството на финансите беше предвидило връщане на данъците в размер на 869 милиона за първите 4 месеца, а е върнало по-малко от половината от това- 325 милиона евро.

* отлагането на внасянето на фондовете по програмата за публични инвестиции в размер на 914 милиона евро. Министерството на финансите беше предвидило да преведе за проектите по програмата през първите четири месеца на 2013 1,750 милиарда евро, а е превело 836 милиона евро, въпреки факта, че икономиката има пряка нужда от ликвидност и от инвестиции.

* отлагането на плащането на функционалните разходи на министерствата и други държавни организации. Първоначалните разходи за четирите месеца са 14м651 милиарда евро срещу предвидените 16,102 милиарда, тоест отложени са плащания за повече от 1 милиард.

* получаването на повече средства от европейските фондове в рамките на програмата за публични инвестиции. Предвидено беше получаването на 1,060 милиарда, а са получени 1,715 милиарда евро, заради масовите искания за плащания, които са направени в края на 2012.

* общо разходите на бюджета са намалени с 2,529милиарда евро в сравнение с предвиденото от Министерството на финансите.

Забавяне на приходите

Размерът на чистите приходи (с връщанията на данъците и от програмата за публични инвестиции) на бюджета възлиза на 15,719 милиарда евро, и е увеличен със 762 милиона или 5,1% в сравнение с планираното за първото четиримесечие на 2013 – 14,957 милиарда евро.

Размерът на чистите приходи (с връщанията на данъците, но без програмата за публични инвестиции) на бюджета възлиза на 14,003 милиарда евро, и е увеличен с 106 милиона или 0,8% в сравнение с планираното за първото четиримесечие на 2013 – 13,897 милиарда евро. Картината на приходите е задоволителна, но ако се пресметне заедно с връщането на данъците  се получава черна дупка от 473 милиона евро. Чистите приходи на държавата за първите четири месеца (без връщането на данъците) са14,267 милиарда евро, срещу планирани 14, 740 милиарда. „Излишъкът” от приходите се получава, защото в общата сума се пресмята и върнатите данъци, но тъй като тези суми са по-ниски от планираните, се получава обща сума, по-висока от първоначално планираната.

Заместник-министърът на финансите Христос Стайкурас призна, че при приходите има малък проблем, но заяви, че от април има подобрение и преките, както и косвените данъци са колкото планираното.  

През април категориите приходи, които закъсняват са:

* ДДС от всички категории, с 66 милиона евро или 5,1%, от които 43 милиона са от ДДС на петролните продукти

* акцизът върху петролните продукти с 8 милиона евро или 2,2%

 * останалите неданъчни приходи с 101 милиона или 27,6%

 

 По-големи от планираните са приходите от:

* данъка върху доходите с 40 милиона евро или 7,1%

* имуществения данък с 69 милиона или 19,1%

* трите други преки потребителски данъци  и по-конкретно акциза върху тютюна, с 36 милиона евро или 19.1%

* косвените данъци  с 14 милиона или 51.1% главно заради забавени плащания на ДДС.

Намалени разходи

Бюджетните разходи възлизат на 18,168 милиарда евро и са по-малко с 2,259 милиарда евро от планираните 20,697 милиарда евро. В сравнение с 2012 бюджетните разходи са намалели с 7,123 милиарда или 28,2%.  

Болниците функционират под минимума

Смята се невъзможно намаляването на разходите  да се стабилизира  и в края на годината крайната сума на разходите да е по-ниска от планираното. Вече  са ограничени разходите  в сравнение с 2012 и много държавни служби като болници и училища работят под минимума.

В изявлението си Стайкурас заяви още, че с приключването на четиримесечието финансовата действителност в страната се подобрява стабилно и добави, че гръцкото общество може вече да се увери, че жертвите му подобриха финансите на страната.

Категории: бюджет бюджетен дефицит приходи разходи данъци ДДС акцизи Христос Стайкурас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus