Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Върховният съд потвърди присъдата срещу Янко Стоименов

17 Юли 2013 / 14:07:39  GRReporter
1469 прочитания

Мария Спасова
    Върховният съд на Гърция потвърди наказателната присъда на Янко Стоименов и останалите двама служители на кипърската авиокомпания Хелиос, чийто самолет се разби край Атина през август 2005. При катастрофата загинаха всичките 121 души на борда. Решението бе очаквано не защото е справедливо, а поради пристрастието на гръцкия съд и разбирането му непременно да има виновни и осъдени, когато има катастрофа с много жертви. Неочакван обаче е начинът, по който беше оповестено това решение - новината бе съобщена на Кипърската осведомителна агенция от Янакис Йоану, адвокат на семействата на жертвите.
    Янко Стоименов е научил за нея от публикация на кипърския вестник “Политис”.  “Явно има изтичане на информация от секретариата на съда и най-вероятно тя е истина”, това е коментарът на гръцките адвокати на Стоименов - Стелиос Вудурис и Йоанис Ханиотис.
    Тримата служители на бившата вече авиокомпания Хелиос главният пилот Янко Стоименов, директорът по летателните операции Георгиос Кикидис и управляващият директор Димитрис Пандазис бяха осъдени на първа инстанция на 122 години затвор. Поради чистото им криминално минало и доброто им поведение Апелативният съд намали присъдата на 10 години затвор с право на откупуване. И тримата платиха високи суми - около 70 000 евро, за да откупят правото си да бъдат на свобода.
    И тримата обжалваха присъдата пред Върховния съд и поискаха да бъдат оневинени. В мотивите на Янко Стоименов присъства и моментът за нарушените му човешки права, тъй като не е имал осигурен професионален преводач в съда.
    Аргументите на всички инстанции на съда почиват върху доклада на Гръцкия борд за разследване на авиационни произшествия, според който причината за катастрофата е, че пилотите са оставили превключвателя на режима за херметизация в позиция Ръчно, а не Автоматично. Този доклад е критикуван от някои от най-известните авиационни специалисти в света, които доказват, че позицията на превключвателя е била в режим Автоматично, а причината за катастрофата е дизайнерска грешка в съответния вид самолети. Съдът методично отхвърляше всички доводи за повторно извършване на разследването.
    Катастрофиралият самолет е Боинг 737-300. Компанията вече обезщети роднините на загиналите.

 

Категории: Янко Стоименов присъда Върховен съд авиокомпания Хелиос самолетна катастрофа Боинг 737
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus