Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Войната за сметището в Кератеа продължава

18 Декември 2010 / 11:12:37  GRReporter
1873 прочитания

Извън всякакъв контрол продължава да е ситуацията в Кератеа, чиито жители са решени да спрат изграждането на сметище в местността Овриокастро на всяка цена.

Ожесточените сблъсъци между жителите и полицията продължават повече от седмица. Късно снощи, но и тази сутрин мъжете от отрядите за борба с масовите безредици отново използваха сълзотворен газ за да разпръснат жителите, които се опитват всячески да попречат на сторителната фирма да започне изграждането на сметището.

Вчера денят премина сравнително спокойно, но в четвъртък обстановката бе повече от напрегната.Още в късния следобед протестиращите жители проведоха „седящ протест” на пътя към Лаврио и по-късно, с петролни бомби в ръце се насочиха към полицаите, които ги отблъснаха с големи дози сълзотворен газ. В рамките на минути пътят се превърна в бойно поле. Огньове в кофи за смет, бомби молотов и камъни са трите думи, които описват най-отчетливо ситуацията в Кератеа, която продължи с часове.

Малко по-рано полицейски кранове преместиха автомобили, които жителите бяха паркирали на пътя за да направят барикада. Очевидци и местните власти обаче твърдят, че на много от тях са нанесени щети.

Жителите отправят директни обвинения срещу полицейските сили, чието присъствие в района окачествяват като „неуместно”, позовавайки се на решение на съда в Лаврио, с което бе постановено временно преустановяване на строителните работи по изграждането на сметището. Вчера съдът в Атина трябваше да разгледа и иска на общината срещу държавата, но делото бе отложено. Окончателното решение се очаква в следващите дни и затова протестиращите жители смятат, че присъствието и действията на полицията срещу тях са най-малкото безпричинни.

В изявленията си кметът на Кератеа Ставрос Ятру обвини полицейските сили, че въпреки съдебното решение не се оттеглят от територията на общината, а действат в защита на интересите на предприемача и ги призова да напуснат района преди „да станем свидетели на по-сериозни събития. Животът, здравето и собствеността на жителите са над каквито и да е частни интереси и се надяваме поне сега ръководствата на компетентите министерства да спазят законността и президентските укази”.

Според гражданския комитет в документацията на търга за обекта в района на Кератеа е описано изграждането на място за хигиенно заравяне на отпадъци, т.е. сметище, а не обект за хигиенно заравяне на остатъци, както твърдят от сторителната фирма.    

Категории: Криминална хроникаПротестСметищеОбщество
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus