Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Войната за киселото мляко

30 Август 2014 / 11:08:53  GRReporter
2629 прочитания

„Лятото на 2014 без никакво съмнение ще е решаващо за семейство Филипу” пише френският вестник Фигаро в репортаж за гръцкото кисело мляко.В кореспонденция от Атина вестникът говори за голямата контраатака на гръцкото кисело мляко тази година на европейски пазар, в резултат на която то успя да измести от рафтовете на британските супер маркети огромната турска фирма Chobani. На върха на атаката според вестника е най-голямата гръцка марка ФАГЕ.

Именно ФАГЕ удържа най-голямата победа срещу турската компания. Това е съдебна победа- британският съд в края на юли забрани на Chobani да пише на опаковките си „гръцко кисело мляко”. „Съдът въздаде справедливост. Ако едно кисело мляко не се произвежда в Гърция и по гръцка рецепта, значи не е гръцко. Конкуренти от други страни пишат на опаковките си „кисело мляко от гръцки вид”. Това е абсолютно законно, но пак не става въпрос за гръцка рецепта” заяви за Фигаро адвокатът Петрос Махас.

Феноменът Chobani

ВОйната избухна през 2007 в САЩ, когато турският емигрант Хамди Улукая навлезе на американския пазар с опаковки, на които пише „гръцко кисело мляко с високо съдържание на протеин”. Продуктът бързо печели клиенти и Улукая за 10 години стана милиардер и много търсен от всички медии. Той говори за  здравето в списанията, та чак до телевизионни предавания с готварски рецепти.  И разбира се в рекламите на различни продукти.

„Гърците от ФАГЕ, разгневени от случващото се в САЩ, решават да защитят Европа” пише Фигаро. През 2013 започват атака срещу Chobani във Великобритания, И успяха да постигнат заличаване на обяснението „гръцко кисело мляко” от продуктите на турската фирма. Сега гръцката компания започва съдебна битка и в САЩ и в други европейски страни.

Парите са много

На първо място е защитата на потребителя, но и парите са много. Защото през последните години киселото мляко е на мода на международния пазар. И по-специално гръцкото кисело мляко или „от гръцки тип”, което в САЩ заема 49% от общия пазар, по данни на американския институт Bernstein. Касае се за продукт с годишен оборот 1,98 милиарда евро през 2013 само в САЩ- през 2007 оборотът е бил само 34,5 милиона евро. Говорим и за пазар, който се е увеличил с 50% от 2007 до 2014, и на който господства именно компанията Chobani.

Но и без САЩ, увеличението на продажбите на кисело мляко е огромно- благодарение на различните медицински изследвания, които потвърждават ползата за здравето от този продукт. В Англия продажбите на гръцко и „от гръцки тип” кисело– независимо дали се касае за   продукти на гръцки фирми или на Chobani) се увеличават годишно с 10,7% и са достигнали до 265.4 милиона евро през 2013.

Най-голямото увеличение е в Италия, където оборотът достига миналата година 178 милиона евро. Във Франция гръцкото кисело мляко заема само 3% от пазара, защото там действат френската фирма Danone и швейцарската  Nestle. И двете фирми успешно навлизат в категорията кисело мляко „от гръцки тип”. Впечатляващо е увеличението на пазара на гръцко кисело мляко в Германия- с 37,2% миналата година. Това се приписва на създаването на дъщерна фирма на ФАГЕ в страната. Тези дни гръцката компания открива дъщерна фирма и в Ню Йорк. Според оценките това ще позволи увеличаване на производството от 85 000 на 160 00 тона кисело мляко.

Категории: Chobani ФАГЕ кисело мляко съдебно решение
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus