Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Военните под пара за очакваните намаления на заплатите

06 Август 2012 / 18:08:37  GRReporter
2252 прочитания

Очакваното орязване на доходите на военните смущава ръководството на гръцката армия. Натискът на надзорната Тройка за орязването на така наречените „специални” щатни таблици предизвика сблъсъци и на най-високото стъпало на военната йерархия.

Според източници министърът на отбраната Панос Панайотопулос е обещал на военните, че доходите им няма да бъдат намалени повече. Това бе и едно от основните предизборни обещания на Нова демокрация и днешния премиер Андонис Самарас. Затова близки сътрудници на министъра настояват, че конкретната мярка не може да бъде въведена.

Подобна е позицията и на главнокомандващия генералния щаб на гръцката армия. Преди два дни генерал Михалис Костаракос публикува в личния си профил в социалната мрежа Twitter категоричното послание: „Никой член на въоръжените сили не е издал дори заповед да бъдат обсъдени нови намаления на заплатите и надбавките. Министърът на отбраната заяви: „Нито едно евро”. Борбата продължава”. Малко по-късно, в ново съобщение той допълни, че: „до момента доходите на персонала на въоръжените сили надхвърля 30 на сто”.

По всичко личи, че перспективата за нови намаления няма да закъснее да породи динамични протести, подобни на тези в Испания. От Асоциацията за подкрепа и сътрудничество на въоръжените сили изпратиха електронно съобщение до Съюзите на военните в оставка с цел утвърждаването на единна позиция. В съобщението се посочва, че опасността от нови орязвания на доходите ще започне от действащите военни и ще се задейства и за колегите им в оставка. Паниката е голяма и доказателство за нея е натискът координацията на действията да стане факт до края на седмицата.

В същото време, за да бъдат запазени „специалните” щатни таблици е необходимо да бъдат орязани други разходи. В момента се обсъжда оттегляне на стари оръжейни системи. Например остарелите системи A7 Corsair, които се очакваше да бъдат оттеглени след година, както и старите минотърсачи, чиято поддръжка е особено скъпа. Според анализатори обаче разковничето се намира в закриването на част от многобройните военни поделения.

Преди да се оттегли бившият главнокомандващ Константинос Зиазиас създаде дълъг списък с поделенията, които могат да бъдат закрити или слети с други. В частни разговор заместник-министърът Панайотис Карабелас също признава, че не е изключено да се прибегне до закриване на поделения. В същото време обаче както той, така и високопоставените във военната йерархия си дават сметка за реакциите от страна на депутатите и местното самоуправление в райони, където много търговски обекти са били създадени и съществуват изцяло благодарение на военните поделения, които се намират там. Друг парадокс е, че дори местните църковни управи също имат мнение за това дали в даден град ще има поделение.

Коментатори сочат, че разпределението ще засегне сухопътните войски, на които принадлежат повечето поделения. Армейски източници предупреждават, че орязването трябва да стане, без да се намали бойната готовност. Във всеки случай стратегията за политиката на национална сигурност, която бе изготвена през последните месеци предоставя възможността за реорганизирането на малките и по-големи бойни единици. Остава само да се установи дали днешното политическо ръководство на министерството на отбраната е готово да вземе тежките, но крайно наложителни решения.

Категории: Политика министерство на отбраната военни доходи поделения щатна таблица
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus