Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Военни от запаса освиркаха Панос Каменос

19 Септември 2012 / 18:09:13  Анастасия Балездрова
1143 прочитания

С викове “Всички крадци - в затвора” и “Не искаме никакви политици тук” група участници в протеста на военните в оставка освиркаха лидера на Независимите гърци Панос Каменос, който се опита да се присъедини към тях пред сградата на парламента.
Въпреки реакциите някои от военните, които очевидно бяха инициаторите на появата му там се опитаха да го посрещнат подобаващо. Партийният лидер се ръкува с няколко от участниците, след което изкачи стълбите, от които бе слязъл минути по-рано под бурните освирквания на пенсионерите.

В днешния протест на военните в оставка участваха около 500 - 600 души. Те се събраха на площад Клавтмонос където изслушаха речите на своите синдикални лидери и след това поеха на шествие към площад Синтагма.
Те протестират срещу очакваното ново орязване на техните пенсии, което според един от председателите на техните асоциации за някои ще означава намаляване на доходите на половина.
Той подчерта, че осигурителните фондове на военните са били “ограбени” от държавата и че събраните от тях средства са били загубени от орязването на гръцкия държавен дълг.


“Не приемаме отговори като този, че пари няма. Искаме откраднатите пари да бъдат върнати от правителството и Банката на Гърция”, каза представителят и посочи, че асоциациите вече са отправили писмено искане към основната банкова институция в Гърция.
“На протестите си не каним партиите. Не искаме да идват тук с цел да привлекат гласоподаватели. Нека бъдат с нас в парламента, когато гласуват законите, тук не са ни нужни. Нека никой да не ни смята за негови хора”, заяви категорично той.
Малко по-късно военните от запаса започнаха шествието си към площад Синтагма. Докато вървяха по уредбите звучаха военни маршове, а участниците пееха.

Когато пристигнаха на площада две делегации се отправиха към парламента и министерството на финансите, за да връчат протестни писма срещу новите икономически мерки. Протестиращите останаха в средата на площада, където бяха разпънали един голям национален флаг. В протеста участваше и един надхвърлил 100-те години военен в инвалидна количка.
Постепенно протестът се измести пред паметника на Незнайния воин пред парламента. Около него бяха разположени няколко полицаи. Когато ги видяха военните започнаха да викат лозунга: “Армия и полиция - силата е една”.
Те се събраха пред паметника на Незнайния воин, изпяха националния химн и бяха готови да завършат протеста си, когато някои техни колеги доведоха Панос Каменос, който бе посрещнат по описания по-горе начин.

След около час от пресслужбата на Независимите гърци бе издадено съобщение, в което реакциите се приписват на “отделни участници - клакьори на Нова демокрация”. Според хората от партията лидерът е бил поканен да участва.
“След това масово отидоха до масичката, на която Независимите гърци събират подписи за сформирането на изпитна парламентарна комисия за меморандума, факт, който може да бъде доказан от всички присъстващи.
Малкото протестиращи - явно членове на съответната професионална организация към Нова демокрация, които се опитаха да оглавят останалите присъстващи с ругатни и унизителни определения не могат да убедят гърците, които знаят, че Независимите гърци да единствената патриотична, демократична партия, насочена срещу меморандума, която подкрепя техните протести и опитите им да се възпротивят на произхождащите от меморандума политики от самото начало”.
Съобщението завършва със съвета: “Вместо да организират провокации би било добре да отговорят на своите колеги дали ще продължат да гласуват за онези, които прилагат политиката на меморандума”.
Данните от репортажа потвърждават само донякъде аргументите на партията. Действително някои от протестиращите поставиха подписите си под подписката на Независимите гърци, която лично Панос Каменос започна в понеделник. Това се случи преди шествието да стигне до парламента. След епизодичната поява на партийния лидер протестът завърши.

Категории: ПолитикаОбщество протест на военните от запаса Панос Каменос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus