Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Военни цистерни и частници, охранявани от полицията снабдяват пазара с бензин

31 Юли 2010 / 12:07:58  Виктория Миндова
2536 прочитания

Войската в Гърция ще се грижи за доставките на гориво в критичните области в страната, като летища, болници, електроразпределителни звена, пристанища, министерства и др. Товарните камиони и цистерни на войската ще бъдат придружавани от полицейски джипове, за да се избегнат сблъсъци между протестиращи и изпълнителите на поръчките. В разпространението на горива и продукти ще вземат участие и частните собственици на камиони и цистерни, за да компенсират липсите на пазара. При нужда военноморският флот пък ще поеме грижата за снабдяването на гръцките острови с гориво и продукти от първа необходимост. Това гласи министерското решение, което бе обявено късно в петък вечерта.

След безсрочното удължаване на стачката на собствениците на камиони и цистерни за обществено ползване, протестът срещу либерализацията на пазара в Гърция продължава, а правителството взе решение да изпълни до край заканата си и гражданска мобилизация на протестиращите.

По списъци предоставени от Министерството на транспорта и инфраструктурата, общинските власти в страната разнасят поименно три вида призовки. Единият вид е  призовка за собственика на лиценза, вторият е за регистрираните камион или цистерна за обществено ползване, а третият е за служителите в компаниите, които обслужват обществения товарен транспорт. По последна информация над 80% от шофьорите са получили призовките си, като голяма част от тях сами са посетили сами полицейските участъци, за да се регистрират.

Призованите за гражданска мобилизация шофьори, които не се подчинят на закона са заплашени от три месеца лишаване от свобода и отнемане на транспортния лиценз. „Щом искат да ме хвърлят в затвора, така да е, но няма да се оставя безучастно да ни грабят,”казва специално за GRReporter шофьор с трийсет годишен опит и обяснява, че призовката е пристигнала в дома му и той сам се  е обадил в полицията, че я е получил. „По добре да лежа в затвора, от колкото да стоя вкъщи без работа, докато правителството ми взима хляба от ръцете,” казва той. Според областния управител на Атина Янис Сгурос в поверения му район са раздадени над 28 призовки за гражданска мобилизация, като само в община Пирея са връчени над три хиляди призовки за цистерни за пренос на течно гориво.

Представителите на Общогръцкия съюз на търговците на течни горива са крайно недоволни от решението на стачниците да продължат своя протест и предупреждават, че липсата на работа ще принуди много частни бензиностанции да обявят фалит. От съюза казват, че в област Атики работят само около 25% от бензиностанциите, а поради липсата на гориво в повечето гръцки острови няма нито една бензиностанция, която да работи.

Туризмът в Гърция пострада сериозно от стачката на превозвачите. С 90% са паднали резервациите на стаи под наем на остров Керкира. В Санторини запасите от минерална вода в бутилки приключват поради липсата на доставки, а чешмяната не се пие. Огромен брой туристи са блокирани на Халкидическия полуостров и не могат да стигнат до летището в Солун поради липсата на гориво. Според публикации в пресата пък на остров Крит пък туристите оставят колите под наем на мястото където им свърши бензина, защото няма откъде да заредят гориво.

Категории: ИкономикаПазариКомпании Стачка Горива
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus