Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Водолази-расисти скандират на парада за националния празник

29 Март 2010 / 11:03:20  GRReporter
1939 прочитания

Водолази от гръцката армия скандираха расистични лозунги срещу чужденците в Гърция по време на официалния парад за националния празник на 25 март в Атина. На видео филмче, което е снимано на бул. Панепистимио се чуват водолазите, които скандират: „Грък се раждаш, а никога не ставаш” и „Ще ти пуснем кръвчицата, албанско прасе”.

„Явно е, че се повдига и въпроса за нивото на обучение, за опасните стереотипи, които се излюпват или се подстрекават да се възпроизвеждат във всяка рота, която е поела отговорността за сигурността на страната. Но е необходимо да се разграничи операционната готовност от крайностите, омразата и расизма във всяка една форма. Тези господа нямат място в Пристанищните военни сили” заяви министъра за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. В момента е образувано следствие, за да се установи кой е давал тон за скандирането на расистичните лозунги.

Скандалната случка предизвика протести на представители на албански неправителствени организации пред гръцкото посолство в Тирана. Те заявиха, че Гърция е срам за Европейския съюз. Министърът на външните работи на Албания г-н Мета също реагира остро на случилото се заявявайки, че това е скандално и осъдително, но отбеляза, че оценява бързата реакция на гръцкото правителство, подчертавайки, че връзките между двете държави ще продължат да се развиват.

От своя страна гръцкият посланик Николаос Пазиос в Албания изрази съжалението си за случилото се и потвърди, че гръцкото правителство ще проучи случая в детайли и ще накажат водолазите.

Категории: Актуалноводолази расизъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus