Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Външният дълг на Гърция скочи с 41,8 милиарда евро само през 2010

22 Февруари 2011 / 21:02:21  GRReporter
5329 прочитания

Външният дълг на Гърция нарасна с още 41,8 милиарда евро през 2010 и се увеличи до 340,2 милиарда евро или 149% от БВП. Според информацията оповестена от Сметната палата външният дълг през 2009 е бил 298,5 милиарда евро или 127% от БВП. Преоценката на Eurostat на размера на разходите на публичните предприятия и техния обем в натрупването на бюджетния дефицит, както и ефекта на swap сделките от 2001, увеличи допълнително външния дълг  с 23 милиарда евро и в края на миналата година той достигна почти 150% от БВП.

Останалите 18,8 милиарда евро са резултат от покриването на задължения нa публичните предприятия и държавната администрация, чрез издаването на облигации и други ценни книжа. Само през декември гръцкото правителство е издало облигации на стойност 5,5 милиарда евро. С тях е трябвало да се покрият текущите задължения на организации като Националните пощи, Агенцията за контрол върху плащанията на държавните субсидии, Специалната гаранционна каса на селскостопанските продукти и още безброй други познати и непознати държавни предприятия, които имат сериозни разходи, но не и ясни функции.

Още по-тревожни изглеждат нещата след равносметката, че в следващите пет години Гърция трябва да плати обратно на инвеститорите си 184 милиарда евро. С други думи средиземноморците трябва да покрият 54,5% от външния си дълг до 2015 година. В период когато перспективите за връщане на капиталовите пазари са доста мрачни и не се очаква страната да има достъп до свободно финансиране в по-голям размер до края на 2013, изплащането на лихви и главници по стари заеми изглежда почти невъзможно.

Този факт прави наложително и предоговарянето на условията за изплащане на помощта от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия от 110 милиарда евро. Вместо петте години време за връщане на парите от финансовата помощ, гръцкото правителство ще се опита да ги увеличи на поне 11 години, подобно на ирландския модел без увеличение на лихвата. До колко Германия и останалите страни-кредитори са готови да направят поредната отстъпка към Гърция ще стане ясно до края на март тази година, когато ще се оповести и крайната форма и рамките на дейността на Европейския фонд за финансова подкрепа.

Категории: ИкономикаПазари външен дълг финансова помощ разсрочване Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus