Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Външният дълг на Гърция достигна 187% от БВП

04 Октомври 2010 / 19:10:23  GRReporter
3151 прочитания

Външният дълг на Гърция достигна 434,3 милиарда евро през второто тримесечие на 2010 година според данни на централната Банка на Гърция, публикувани в Нафтемборики. Повишението в сравнение с първото тримесечие е 21,3 милиарда евро, а в относителна стойност тази сума е 187% от БВП. Външният дълг на средиземноморската страна засяга задълженията на държавния и частния сектор към чуждестранни кредитори като в доклада на централната гръцка банка се отбелязва, че по-голямата част от дълга е на държавния сектор. Неговият обем до 30 юни 2010 е достигнал 184 милиарда евро като в сравнение с първото тримесечие на годината стойността на държавните задължения към чужди инвеститори е била 213,1 милиарда евро.

Специалистите от Банката на Гърция отчитат, че разликата между двете тримесечия се дължи на оттеглянето на страната от международните пазари и ниското търсене на гръцките държавни облигации, но независимо от това спадът не влияе на стойността на общия държавен дълг, отразяван от Сметната палата. Според публикувания доклад през второто тримесечие на тази година се отбелязва значително намаляване на стойността на облигациите, притежавани от чуждестранни инвеститори. До края на март 2010 тяхната стойност е достигала около 200 милиарда евро, а през второто тримесечие е намаляла на 154,7 милиарда евро. Настоящата занижена цена на облигациите се отнася до цената, която би следвало да бъде платена, ако сега е падежът на продадените облигации според цените, търгувани на вторичния пазар.

Задълженията на банките за второто тримесечие на тази година са се увеличили с 27 милиарда евро, като от 112,6 милиарда евро от края на март са стигнали 139,6 милиарда евро до края на юни. Една от причините за повишаване на чуждестранното кредитиране на гръцките банки е свързана с обвързването на Европейската централна банка от пролетта да приема гръцки облигации, за да гарантира (макар и намалена) тяхната ликвидност в период, когато международните пазари станаха  недостъпни за финансовите институции в страната. Според доклада на Банката на Гърция краткосрочните задължения на банките към външни инвеститори до юни тази година са 105,3 милиарда евро, а дългосрочните са 34,3 милиарда евро. От заемите на търговските банки се е повлиял и външният кредит на Банката на Гърция, който до юни е достигнал 84,7 милиарда евро от 60,9 милиарда евро в края на март 2010.

Категории: ИкономикаПазари външен дълг Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus