Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Влоговете в клоновете на кипърските банки в Гърция няма да се орязват

17 Март 2013 / 12:03:52  GRReporter
2347 прочитания

 Банката на Гърция  търси вътрешна банкова институция, която ще поеме заемите и мрежата от клонове на кипърските банки, които функционират в Гърция. Това са Банката на Кипър, Cyprus Popular Bank (бивша Marfin Popular Bank) и Гръцката банка. Според банкови източници тези банки разполагат в Гърция с активи в размер на 25 милиарда евро, влоговете възлизат на 14 милиарда, а заемите – на 20 милиарда евро.

Операцията трябва да приключи до Чистия понеделник- 18 март, така че подробностите по сделката да бъдат обявени преди отварянето на банките във вторник. Според източници вероятно активите на кипърските банки в Гърция ще преминат под контрола на Пощенската каса. Това е временно решение, тъй като самата Пощенска каса скоро ще бъде предложена за продажба. Проблемът е, че Касата не разполага с необходимата инфраструктура и опит да поеме толкова големи активи. Като алтернатива се разглежда възможността активите да преминат при една от „добрите” банки.

Крайното решение ще натовари Фонда за финансова стабилност, който е най-големият акционер в добрите банки и е отговорен за преструктурирането на вътрешната банкова система. Не е ясно все още коя страна – Гърция или Кипър ще поеме покриването на финансовата празнина, която ще се получи при сделката. Ще са необходими капитали в размер на 2 милиарда евро и при положение, че целият този план се осъществява, за да се намали пакетът от помощи за Кипър, по-вероятно е тази цена да се поеме от Гърция.

Водещи банкери заявиха пред вестник „Вима” безпокойството си от опасността от пренасянето на паниката, която обзема Кипър след решението на Еврогрупата за орязване на влоговете в кипърските банки. Банковите кръгове характеризираха това решение като опасно за европейската банкова система, подчертавайки, че може да предизвика ефекта на доминото в цяла Южна Европа. „Кой може да гарантира на вложителите в страните, които прилагат програмата за финансово приспособяване, че няма да се наложат в бъдеще подобни мерки за финансиране на липсите?” питат един от водещите банкери. Той отбелязва, че в случай, че от Европа не подчертаят ясно уникалността на кипърския случай, има сериозна опасност да се повтори изтеглянето на влоговете от периферията на Европа към по-сигурните страни от еврозоната.

Припомня се, че през 2012 двойните избори струваха на гръцката банкова система загуби на ликвидността от порядъка на 18 милиарда евро, по-голямата част от които са върнати вече на гръцките банки. Ако бъде предизвикано ново изтичане на спестявания от Гърция към чужбина, ще се натовари ликвидността на вътрешната банкова система. Според информациите обаче, влоговете в кипърските банки в Гърция няма да бъдат орязвани. Това е логично, защото в обратния случай стабилността на банките в Гърция ще е в опасност и ще натовари спасителния пакет на гръцките кредитни институции. Не е ясно обаче какво ще стане с влоговете в клонове на  дъщерни фирми на гръцките банки в Кипър.

Всичко това ще се реши със закона, който ще бъде гласуван в кипърския парламент в понеделник. Що се отнася до влоговете в кипърските банки в Гърция, те няма да бъдат орязвани и ще бъдат пренесени до вторник в местна банка

Според източници от ПАСОК  от особено значение е фактът, че няма да се пипат влоговете в клоновете на кипърските банки в Гърция и правителството трябва по категоричен начин да убеди обществото в това. Председателят на партията Евангелос Венизелос е влязъл в контакт с ръководството на Пощенската каса. За развитието на преговорите с тройката от ПАСОК очакват премиерът да ги информира за новата среща, на която ще се вземат решения по различни теми, дискутирани на предишните срещи или са включени в споразумението на трите управляващи партии.

 Междувременно, жителите на Кипър са шокирани от новината за орязването на влоговете им и в събота побързаха към банкоматите, за да изтеглят парите си. Банкоматите са опразнени и няма достатъчна наличност заради трите почивни дни.

Категории: Кипър орязване на влоговете банки Никос Анастасиадис Пощенска каса
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus