Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вълна от повишения с новото ДДС от 23% в Гърция

01 Юли 2010 / 09:07:23  GRReporter
1896 прочитания

Гърция поема нова вълна от увеличение на цените на стоките и услугите след поредното завишаване на Данък добавена стойност. От първи юли тази година главната ставка на данъка става 23% от досегашните 21%. Повишението важи за хиляди различни продукти на пазара като облекла, обувки, домакински и електро уреди, строителни материали, автомобили, мотори, мотоциклети, перилни препарати, фризьорски услуги, ученически пособия, продажба на произведения на изкуството и други.

Първата вълна на увеличение на ДДС в Гърция бе през март, когато основния показател на потребителския данък стана от 19% на 21%. По данни на Гръцката търговска камара първото завишение на данъка е донесло само 0,8% по-висок приход в държавната хазна в сравнение с приходите от миналата година. Целта на правителството на Георгиос Папандреу е да увеличи приходите от ДДС с поне 14% до края на годината. Търговските дружества в страната алармират, че в новото повишение на ДДС неизбежно ще има нов бараж на покачване на цените на стоки и услуги, което в условията на криза най-вероятно ще доведе до още по-голяма стагнация на местния пазар. Георгиос Касиматас председател на Конфедерацията на гръцките камари заяви, че инфлацията в Гърция ще достигне рекордните за еврозоната 8%, като резултат от постоянно нарастващите цени на стоките и услугите.

Според икономическите специалисти в страната новото завишение ще струва около три милиарда евро на гръцките граждани. Най-голяма тежест за потребителския джоб ще донесат стоките и услугите, които досега не са били облагани с ДДС, като услугите предлагани от адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители. Там клиентът ще трябва да плати новото оскъпяване с 23%. С нови 11% ДДС ще се утежнят  здравните услуги в частните клиники, болници и диагностични центрове. ДДС-то върху храната, лекарствата, билетите за градски транспорт, електричеството, газа, водата, хотелските услуги, помощните средства за инвалиди и редица други стоки и услуги се покачва от 10% на 11%. В началото на годината то бе 9%. Най-ниският показател на Данък добавена стойност, с който се облагат вестниците, списанията, книгите и театрите става 5,5% от досегашните 5%.

От първи юли влиза и новият начин на данъчно отчитане на таксиметровите услуги, които до вчера не бяха задължени да издават касови бележки, а плащаха само патентен данък. На приходно-разходен принцип започват да действат и бензиностанциите в Гърция, който дълбоко се противяха срещу издаването на касови бележки. От октомври пък касовите апарати ще са задължителни и за производителите по народните пазари, които сами си продават стоката в градовете.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus