Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вълна от нови пожари заля Гърция през уикенда

08 Август 2010 / 15:08:05  GRReporter
1125 прочитания

 

Високите температури през този уикенд станаха причина нова вълна от пожари да залее Гърция. Силни пожари избухнаха в районите около Ламия, Игуменица и Евия, където на място остават пожарникарските служби.

Пожарът в горския район на село Грамени около Ламия в момента е под контрол.  Огънят избухна в събота след обяд в местността Макрокоми като подпали бурени и сухи треви. Поради силния вятър в района пламъците бързо се разнесоха и огненото бедствие  взе застрашителни  размери. Огънят мина през село Грамени, 20 километра западно от Ламия. Едно от образувалите се три огнища беше в долина, което направи погасяването му особено трудно. Поради силния вятър в района съществуваше опасност пламъците да се разпрострат до съседното сели Трилоф. За щастие това не се случи. Въпреки, че пламъците не стигнаха до жилищните сгради на село Грамени, жителите му напуснаха къщите за да се борят с тях с всякакви подръчни средства. Жертви от бедствието няма. В погасяването на пожара участваха 10 пожарникари, 4 цистерни, 2 сухоземни отдела, 2  самолета и  1 хеликоптер.

Под частичен контрол е и пожарът в района на Филиатон, Игуменица. Пожарът избухна в събота на обяд в горски район с височина 1500 метра.  Пламъците обхванаха храсти и сухи треви. Както отбеляза пожарникарската служба пожарът се е намирал в на километър разстояние от миниран район на войската. За щастие вятърът е духал в противоположна посока и до трагедия не се стигна. В погасяването на пожара  участваха 11 пожарникари, 4 цистерни, 30 човека от сухопътния отдел и 1 хеликоптер. На място продължават да бъдат пожарникарските служби.

Частично овладян е огънят и в Рицона, Евия. Районът е със слаба растителност, горяха бурени и тръстика.

Пуснати на свобода са виновниците за пожарите избухнали в местността Какоператос на остров Самос. Семейството пчелари и техен приятел, които по невнимание подпалиха 10 хиляди декара земеделска земя внесоха парична гаранция и от сега нататък ще се явяват два пъти месечно за контрол в районния полицейски участък.  Пострадалите земеделци и животновъди от острова ще бъдат обезщетени, заяви заместник-министърът на транспорта, инфраструктурата и мрежите на Гърция Никос Сифунакис по време на двудневното си  посещение на острова.

 

 

Категории: пожари Самос Ламия Игуменица Грамени Рицона земеделци пожарна команда
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus