Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вкусова симфония с Aroma-тно телешко и дъх на риган и босилек

17 Януари 2014 / 18:01:23  Анастасия Балездрова
1552 прочитания

Напоследък  думата „иновация” е една от най-употребяваните в публичното пространство и обикновено придружава новини от областта на новите технологии. Иновации обаче може да има и в други области и продуктът на ферма „Куциофтис” е най-доброто доказателство за това.  

На пръв поглед това е една ферма за отглеждане на телета за месопроизводство като всички останали, но всъщност не е. В нея телетата слушат класическа музика и се хранят с храна, омесена с ароматни треви и билки. Резултатът е телешко месо с висока хранителна стойност, без токсини и богато на омега – 3 мастни тъкани, за което фермата е получила патент и няколко национални и европейски награди.

Ферма „Куциотис”

„Аз и брат ми сме второ поколение производители на телешко месо. Фермата е създадена през 1976 от нашия баща и от тогава до днес развиваме непрекъснато тази дейност.

Новото в нашата работа датира от 2008, когато решихме да започнем производството на едно различно месо - с по-високи хранителни качества и по-голямо съдържание на омега – 3 мастни киселини. Обърнахме се към Ветеринарния институт на Солунския университет Аристотел, където изследователите работиха в продължение на две години”, разказа за GRReporter Стергиос Куциотис.

 „Арома”-тното телешко месо

„По време на изследването животните се хранеха с храна, обогатена с различни ароматни треви и билки:  риган, джоджен, босилек, кориандър, ленено семе и други. Резултатът беше едно много по-крехко и богато на омега – 3 мастни киселини месо с много по-осезаем аромат.

Постепенно осъзнахме, че за произведем един добър продукт, освен добрата храна е необходим и правилният генетичен материал. Така решихме, че породите, с които ще работим ще бъдат само френски с чисто месопроизводителна насоченост. Другото нещо, на което трябваше да обърнем специално внимание бяха условията на живот на животните.

За тази цел построихме нова сграда, където чистотата на телетата се спазва стриктно. Освен това те слушат класическа музика. Така те са спокойни и по този начин в организмите им не се отделят токсини”.

Продуктът е бил патентован и получил диплом за иновация. „През февруари 2013 получихме награда за иновация от министерството на земеделското развитие. Миналата година фермата бе обявена за една от 500-те европейски компании, които бяха наградени с европейската награда за бизнес  European Business Awards”, допълни Стериос Куциофтис.

Месото на фермата се продава в Атина, Волос и остров Корфу, като амбицията на собствениците е да създадат мрежа за дистрибуция в цялата страна.

Разпространението на идеята

„Тъй като интересът е голям и нашата ферма не е достатъчна организирахме една група от месопроизводители в нашия регион, които купуват същите животни, хранят ги със същите храни и ги отглеждат в същите условия с нас”. Фермите са обединени под общото наименование „Омега” с крайна цел производителите да насочат продукта си и към пазарите в чужбина.

Братята Куциофтис решили да се занимаят с производството на нов продукт най-вече от нуждата да се разграничат от останалите производители. „Другата причина беше погрешната според нас информация, че телешкото месо е по- вредно за човешкия организъм в сравнение с други. Целта ни беше да променим това мнение и мисля, че усилията ни дадоха резултат”.

Разходите за производството на обогатеното месо „Арома” са с около 10 на сто по-високи  от разходите за производството на обикновеното телешко месо. Цената, която плаща потребителят е 15 – 20 на сто по-висока. Затова пък получават месо с 3-4 пъти по-високо съдържание на полезните за организма омега – 3 мастни киселини, а органолептичните му свойства (вкус, аромат, текстура) са много специфични.

Според Стергиос Куциофтис икономическата криза е засегнала и фермата. „Въпреки това имаме постоянни клиенти, които предпочитат да платят 5 евро повече на седмица (за 2 килограма месо), за да осигурят на семейството си качествена храна”. От фермата обмислят начини да изнесат продукцията си и на българския пазар. 

Категории: ИкономикаКомпании ферма телешко месо патент класическа музика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus