Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

„Вкусни” държавни имоти отиват на концесия

30 Август 2010 / 09:08:06  GRReporter
2712 прочитания

Държавни имоти ще бъдат дадени на частници за половин век, за да донесат приходи за запълването на държавния дефицит. Решението вече е взето за два от общо 76 държавни имоти, които са диамантчета и са част от дългия списък на недвижимото имущество на Гърция. През есента ще бъдат потърсени частни инвеститори, които ще поемат използването на имотите за следващите петдесет години.

Единият от двата имоти за които е взето решение е 270 декара, където е бил централния обект с машини за построяването на моста Рио-Антирио, който свързва континенталната част на Гърция с Патра в Пелопонес. Другият имот e ски-центъра на известния зимен курорт Каймакчалан заедно с площта, която е около него в размер от 16 900 декара.

Според източници на Компанията за имотите на държавата в следващите няколко месеца ще бъдат обявени конкурсите за двата имоти. Обявата за конкурса за терена до моста Рио-Антирио е готова с всичките детайли и ако не се случи нещо непредвидено ще бъде пусната през месец ноември. Концесионирането на този имот е горещо подкрепено и от жителите на района. За този терен вече съществува голям интерес от страна на инвеститорите. Някои от възможните инвеститори са клъстера Гефира, който построи и ползва моста Рио-Антирио, чиито акционери са една от най-мощните строителни компании по света французите Vinci (57%), гръцката строителна компания Актор (22%) игръцките строителни фирми J&Ρ-Авакс (12%) и Атина, съобщава вестник Та неа.

Интерес за конкретния терен са изразили и от Qatar Ηolding, които са програмирали да направят инвестиция в пристанището на Астакос. Според информация на вестник Та неа, арабската компания Qatar Ηolding заедно с други чужди инвеститори са поискали гръцката Компания за имотите на държавата данни за терена около моста „Харилаос Трикупис”, а преди известно време приключиха и процедурите по снимането чрез сателит на областта за сметка на арабите. Според прогнозите инвестицията в Антирио ще отвори 500 работни места. В най-скоро време екип от инвеститори от Катар ще пристигне в Антирио, за да посети терена като част от техния иневститорски тур ще е и посещение на областта около Месолонги в размер от 300 декара, който се дава за построяване на завод.

Сред заинтерсованите кандидати за държавните терени изглежда е и египетската бизнес компания Οrascom, която се контролира от фамилия Сауирис. Според плановете на Компанията за имотите на държавата, които ще бъдат поставени на масата с всеки един от кандидат-инвеститорите, които искат да поемат за 50 години ползването на терена, е включено построяването на петзвезден хотел, построяването на едно от най-големите пристанища за яхти в областта, построяването на търговски центрове, паркове за забавления и места за хранене.

Особено амбициозни са плановете на Компанията за имотите на държавата за втория имот, който се намира в зимния курорт Каймакчалан в размер на 16 900 декара. Регионът разполага с всички предпоставки, за да се създаде туристическа инфраструктура, която да привлече туристи с дебели портфейли от цял свят и то не само за зимния сезон, а за през цялата година. Ски-центърът е най-високият в цяла Гърция, а снегът се задържа за дълго време, докато съвсем наблизо се намира и язовира Вегоритида, където се планира да бъде построена база за водни спортове. В плановете за района е и построяването на писта дълга 1 км., на която ще могат да се приземяват леки самолети, които ще пренасят туристи от цяла Гърция, но и от чужбина.

 

 

Категории: АктуалноИкономикаКомпании концесия Рио Антирио Каймакчалан ски курорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus