Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Визитата на Ангела Меркел превърна Атина в "крепост"

09 Октомври 2012 / 11:10:31  GRReporter
990 прочитания

Центърът на Атина осъмна в драконовски мерки за сигурност. Часове преди пристигането на германския канцлер Ангела Меркел полицията задейства своя план за сигурност.
Ангела Меркел ще кацне на атинското летище “Елефтериос Венизелос” в 13:30. Там ще я посрещне гръцкият премиер Андонис Самарас. Програмата на официалната визита е следната:

- Деловите разговори между Ангела Меркел и Андонис Самарас ще започнат в 14:15 в премиерската резиденция Максиму. След края на срещата двамата лидери ще направят изявления пред представителите на медиите.
- В 16:45 германският канцлер ще се срещне с гръцкия президент Каролос Папуляс в сградата на президентството.
В 17:30 Ангела Меркел и Андонис Самарас ще се срещнат с представители на гръцките и германските бизнес среди.
Веднага след това немската делегация ще отлети обратно към Берлин.

Улиците се изпълниха с полицаи, които следят за стриктното спазване на забраната за провеждане на митинги и протестни шествия в района между парламента, премиерската резиденция, президентството и хотел Хилтън, където ще отседне германската делегация. По-конкретно:

От снощи бе забранено спирането и паркирането на автомобили в района около посолството на Германия в квартал Колонаки.
От рано сутринта пред парламента бяха поставени железни прегради. На булевард Василисис Софияс бе разпъната желязната стена с цел да бъде предпазен страничният вход.
Около хотел Хилтън са разположени снайперисти. В състояние на пълна готовност се намират кораби на военния флот и екипи от водолази в случай, че охраната на Ангела Меркел реши автомобилният конвой да премине по крайбрежния булевард.
По протежението на пътищата, от където ще премине конвоят ще бъдат разположени полицаи. Техни колеги от пътна полиция ще прекъсват движението малко преди пристигането на автомобилите на делегацията. Пътна полиция предупреди, че между 13:00 и 19:00 движението по много улици в центъра ще бъде прекъсвано на интервали.
В двата оперативни центъра на Главното полицейско управление и в министерството на обществения ред и за защита на гражданите ще присъстват и прокурори. Полицията ще извършва превантивни проверки на документите на граждани и когато сметне за необходимо ще задържа заподозрените.

В 10:00 бяха затворени спирките на метрото Панепистимио, Синтагма, Евангелизмос, Мегаро мусикис, Амбелокипи и Катехаки. Те ще бъдат отворени само при изрична заповед от страна на полицията. В същото време шофьорите на автобусите и тролеите обявиха, че ще проведат стачка между 11:00 и 16:00.
Въпреки забраната за провеждане на протести синдикатите обявиха, че ще организират своите митинги.
В 12:30 членове на основната опозиционна партия СИРИЗА ще се съберат пред парламента на ъгъла между улиците Отонос и Амалиас. В 13:00 на площад Синтагма ще започне митингът на синдикатите на служителите в държавния сектор АДЕДИ и частния сектор ГСЕЕ. По същото време ще започне протестът на синдиката на Комунистическата партия ПАМЕ на площад Омония.

Лидерът на Независимите гърци Панос Каменос също порица решението на силите за сигурност да забранят протестите и заяви, че привържениците на неговата партия ще проведат митинг до парламента в 17:00. До момента не е ясно дали те все пак ще се опитат да стигнат до строго охраняваното посолство на Германия, за да предадат протестна нота срещу "превръщането на Гърция в германски протекторат".

Категории: ПолитикаОбщество Ангела Меркел Андонис Самарас посещение мерки за сигурност синдикати протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus