Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вихри се микро-корупцията в Гърция

03 Март 2010 / 11:03:47  GRReporter
1302 прочитания

С всяка изминала година размерът на корупцията в Гърция се увеличава. Според проучване на Public Issue за сметка на международната организация „Прозрачност без граници” размерът на микро-корупцията в Гърция е изчислен на 787 млн. евро.

Това е сумата, която са платили семействата „под масата”, за да бъдат обслужени в служби от държавния сектор. През предишните години – 2007 г. тази сума е била 639 млн. евро, а през 2008 г. – 748 евро. За една година се отбелязва увеличение на парите дадени за „подкупи” с 39 млн. евро.

Според данните случаите, за които са подадени жалби, че държавен служител е поискал подкуп са 9,3%, а за тези в частния сектор са 5,3%. Средно сумата, която е била дадена в пликче „под масата” във формата на незаконно заплащане на държавен служител е около 1355 евро или 462 млн. евро общо дадени от 340 788 семейства. Незаконната тарифа при частните служители е около 1 671 евро или общо 325 мн. евро дадени от 194 213 семейства.

В държавния сектор се наблюдава спад на микро-корупцията в сравнение с 2008 г., докато в частния сектор се е увеличила. Най-корумпираните са докторите и следват служителите в градоустройството, данъчните служби, пенсионно-осигурителната каса ИКА и общините.

В частната сфера случаи на корупция най-често се отбелязват пак в частните клиники, лекарските кабинети, адвокатите, банките, школите за шофьори, инженерите, строителните фирми и брокерите на недвижимо имущество. В проучването е отбелязан размерът на микро-корупцията без да са включени случаите в големите интернационални компании.

Интересна е позицията на гърците за корупцията – въпреки че те участват в незаконния обмен, искат да се приложат законите. 97% от запитаните са заявили, че ще платят, за да минат изпитите а шофьорска книжка. 96% от апитаните са заявили, че са склонни да дадат пари под масата на данъчните инспектори, за да им оправят дълговете или на служител в градоустройството, за да получат разршеително за строеж или на полицай, за да не ги глоби. 88% от запитаните считат, че е нормално да задействат „връзките” си, за да бъде назначен техен роднина или пък да платят нещо отгоре на доктор, за да бъдат обгрижени от докторите.

Проучването е извършено чрез телефонни интервюта на 6 122 души в период от шест месеца.

 

 

Категории: Общество корупция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus