Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вгенопулос вижда заговор срещу Laiki, галеник на правителството остава Bank of Cyprus

26 Март 2013 / 21:03:21  GRReporter
1010 прочитания

“Унищожаването на Laiki Bank, за да се запазят за пореден път интересите, които се крият зад Bank of Cyprus е огромна грешка, размерите на която ще наранят сериозно кипърската икономика и общество”. Това казва в отвореното обръщение бившият собственик MARFIN POPULAR BANK Андреас Вгенопулос. Преди малко повече от година и половина той продаде на кипърската държава своята банка, наречена сега Laiki Bank и днес протестира срещу обвиненията, че неговото управление е сложило началото на края на финансовата институция. Той говори за заговор и запазване на интереси в полза на конкурентната Bank of Cyprus, но не влиза в подробности за характера на евентуалния "заговор" срещу Laiki. Вгенопулос настоява, че банката е била в отлично състояние, когато той я е продал и сегашното й лошо състояние е резултат от нездравото държавно управление.

Изпълнителният директор на Laiki bank Мариос Хадзиянакис е на съвсем на различно мнение от Андреас Вгенопулос. Той настоява пред телевизия Мега, че кредитите на банката в Гърция надвишавали сериозно депозитите и бившото управление на финансовата институция е давало щедро заеми. Освен това в периода на дълбока криза, когато всички са се опитвали да се освободят от гръцките държавни облигации, Marfin е изкупувала масово обезценените книжа. Банката е дала заем от 175 хиляди евро на манастира Ватопед, а според Хадзиянакис доста пари са били безвъзвратно загубени или опрощавани. Темата се очаква да бъде разисквана на специално заседание в кипърския парламент, който постановява разследване на причините за банковата криза.

Междувременно председателят на втората по големина банка на острова Bank of Cyprus Андреас Артеми подаде оставка. Според официалната информация Артеми отстъпва от поста си, защото не е съгласен с плана правителството за оздравяване на банковата система. Той смята, че централанта банка и финансовото министерство са пренебрегнали напълно мнението на управителния борд на финансовата институция. Артеми не е съгласен Bank of Cyprus да се слее с Laiki и да поеме дълговете й, които дистигат 9,2 милиарда евро.

Централната банка на Кипър обяви, че негово място ще заеме Динос Христофидис, който ще бъде назначен за специален управител на банката, отговорен за въвеждането на оздравителната програма. Същата позиция в Laiki Bank се поема от Андри Андониаду, която ще води процеса на реформа на най-голямата финансова институция.

Въпреки искането на Андреас Артемис, оставката му не беше приета от управителния съвет на банката. Според официалното съобщение, цитирано от Вима уставът на банката предполага, че оставките на служителите ще бъдат приемани само в случай, че не бъдат оттеглени в период от една седмица.

В Гърция банка Пиреос вече официално придоби клоновете на кипърските Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank (Laiki) и нa Hellenic bank. Информацията сочи, че сделката е на стойност 524 милиона евро. Финансовото министерство в Атина потвърждава подписването на сделката и категорично твърди, че депозитите в клоновете са напълно гарантирани. Те няма да понесат окастряне, както се очаква да се случи на острова. След последните сливания банка Пиреос добива активи на обща стойност 95 милиарда евро, има общо 1660 представителства и общо 24 хиляди служители. Според официалната информация от сряда 27 март банките в Гърция ще започнат отново работа и ще са отворени за клиенти.

Сътресенията и неяснотата около кипърската финансова криза за пореден ден създадоха неприятности на финансовия пазар. Главният показател на Атинската борса затвори във вторник на 884,94 базови пункта със загуби от -4,9%, предаде Нафтемборики. Общата стойност на сделките достигна 79,3 милиона евро, като показателят за висока капитализация загуби -5,3%, а за средна капитализация -4%. Общо финансовите услуги завършиха със спад от -10,2%, а телекомуникации с -9,3%. Показателят на банковия пазар отбеляза по-ниски загуби и завърши с -1,8% отрицателен резултат.

Категории: ИкономикаПазари Вгенопулос Кипър криза банки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus