Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Веригата магазини Sprider фалира

02 Октомври 2013 / 18:10:44  GRReporter
1823 прочитания

През 2010 веригата магазини Sprider e имала над 110 магазина във и извън Гърция, а от вчера тя вече е част от миналото на бизнес живота в страната. Компанията беше започнала да отчита загуби още от 2009. След един период на добри печалби (2004-2008), когато успя да увеличи оборота си от 65 милиона евро на 163 милиона евро и да отчете в полза на акционерите си обща печалба в размер на 55 милиона евро, през 2009 ситуацията започна да се обръща. От тогава загубите на компанията излязоха извън контрол, надхвърляйки общо 107 милиона евро, а продажбите се сгромолясаха на нива от преди десетилетие, достигайки едва 53% в сравнение с рекордните нива от 2009.

По същото време управлението на кредитите се превръща в проблем номер едно. Финансирането на бурното развитие на дейност в Гърция и чужбина, отварянето към нови доставчици и високите оперативни разходи водят до драстичното увеличаване на задълженията на групата от 48 милиона евро през 2007 до близо 97 милиона евро днес. През първите осем месеца на 2013 компанията затвори 34 магазина в Гърция и се изтегли окончателно от Румъния и Кипър, където дъщерните й дружества бяха прекратени с ликвидация, запазвайки само един магазин в България. До месец август броят на търговските обекти бе намален до едва 44 в цяла Гърция, докато в началото на 2011 функционираха общо 114 магазина, от които 88 в Гърция и още 26 на Балканите, включително в България. Стремежът на компанията бе към още разширяване, той обаче се препъна в отказа на банките да продължават да финансират инвестиционните й планове.

По време на „балона“ на Фондовата борса основните акционери (Сакис и Савас Хаджийоану, които през последните месеци се бяха оттеглили от управлението на компанията) играеха важна роля чрез листваната компания с придобивания, но и с неуспешния опит за разширяване на бизнеса в Англия. До 2009, началото на кризата, компанията се развиваше стабилно нагоре: веригата навлезе на пазарите на Балканския полуостров като отвори обекти в София и Скопие през 2006, разшири присъствието си в Югоизточна Европа с навлизането на пазара на Румъния и Кипър през 2007. През същата година компанията завърши и значителната инвестиция в областта на логистиката с отварянето на супер модерните складове на обща площ 21 000 кв. м. в Антуса, област Атика.

През януари 2013 в опит да спаси Sprider групата Хаджийоанну поиска да бъде приложен член 99. Искането обаче бе отхвърлено от Солунския съд, което принуди компанията да обжалва. Жалбата бе разгледана на 23 септември 2013, като основната банка кредитор, на която Sprider дължи около 12 милиона евро, се намеси при откриването на процедурата. Същото направи и държавата, на която компанията дължи 1,5 милиона евро, както и Институтът за социално осигуряване (ИКА), на който Sprider дължи близо 3,5 милиона евро.

Главният секретар на Синдиката на служителите в частния сектор Никос Куцукис подчерта в свое изявление вчера, че «системните гръцки банки, въпреки получените гаранции в размер на 233 милиарда евро, въпреки 50-те милиарда евро от рекапитализацията, са затворили „кранчето“ на финансирането не само за частни лица, но и за бизнеса».

 

 

Категории: верига магазини Sprider фалит дъщерни дружества
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus