Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Венизелос подготвя гърците за контролиран фалит

12 Юли 2011 / 19:07:00  Виктория Миндова
2450 прочитания

Контролиран фалит (selective default) е оценка на агенциите за кредитна оценка, а не реален фалит, нито активира пазара на застраховките по гръцките държавни облигации CDS, заяви в спешно свикана извънредна пресконференция гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос след края на срещата на финансовите министри от еврозоната. „Готови сме на всичко, за да осигурим усвояването на кризата с външния дълг”, каза той. Кредитните агенции още през пролетта заявиха, че ще оценят като контролиран фалит, ако Европа и Гърция потърсят „доброволното” участие на частните инвеститори в разсрочването на плащанията по външния дълг.

Венизелос подчерта, че този вариант остава на масата за преговори и Брюксел разглежда 36 различни начини как технически ще се включи отлагането на плащанията по част от гръцките държавни облигации в следващите от три до пет години. „Искаме финансово и икономическо покритие на Гърция, която е част от финансовата и икономическата зона на Европа. Това покритие ще ни се даде или от Европейската централна банка, или с друг тип политическо решение от еврозоната и други европейски институции, каквато е например Европейския финансов фонд за стабилност (EFSF)”.

Венизелос подчерта, съветът на министрите в еврозоната разглежда преработването на функциите и разширяването на дейността на EFSF, без да дава по-широки разяснения по темата. Ако трябва да се чете между редовете на речта на гръцкия финансов министър  става ясно, че от септември тази година Гърция я чака контролиран фалит, в който частниците ще предпочетат да си вземат парите  по-късно, отколкото никога. Германия и други европейски страни не са готови да оттеглят предложението си, в спасителния план на Гърция да участват само страните от съюза и са готови да приемат евентуална оценка „фалит” от страна на агенциите за кредитен рейтинг, в името част от цената на днешната криза да платят и частните пенсионни фондове и инвестиционни институции.

В същото време това ще обрече Гърция на дълга и мъчителна зависимост от европейските институции, особено в момент когато стана ясно, че страната не може да се справи с оздравителните мерки. Събирането на приходи прогресивно намалява, а разходите в бюджета не намаляват с планираните темпове. В тази ситуация на дълбока нестабилност, Венизелос твърди: „Каквото казва Гърция, го има в предвид” и обещава, че фискалната консолидация, структурните промени и приватизационната програма ще бъдат изпълнени в срок. Горчивият опит до сега показва обаче, че политическите обещания рядко съответстват с реалните резултати. Затова и гръцкият финансов министър подчерта, че дори и при непредвидени обстоятелства, Европа ще даде политическата си подкрепа.

В този смисъл и най-лошият сценарии засега, който е Гърция да се забоде за десетилетия към постоянния механизъм за стабилност е по-добър от евентуалния изход на страната от еврозоната и нежеланото връщане към драхмата. Той подчерта, че спасяването на Гърция е решаващо за еврозоната и за нейната цялост и този процес ще даде рамките, в които ще се движат страните в съюза при усвояването на други подобни кризи, които дебнат зад ъгъла може би дори и Испания, и Португалия. За ликвидността на банковия сектор, Венизелос подчерта, че няма да има особени проблеми, въпреки изолирането на гръцките банки от капиталовите пазари.

По-сериозната политическата протекция на Гърция от страна на Евросъюза и неговите институции е необходима, защото е в финансовия план за спасение на Гърция участва и Международния валутен фонд (МВФ). Петият транш от помощта, който се очаква да бъде даден след няколко дни, бе одобрен с политическо решение, защото страната не си бе изпълнила задачите по Меморандума. Това не се хареса на МВФ. Според икономически анализатори в Гърция, международната институция е поискала гаранции за 12-месечното финансиране на страната от Европа, за да продължи участието в спасителния план.

Категории: ИкономикаПазари контролиран фалит Гърция кредитна агенция Евангелос Венизелос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus