Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Венизелос: Споразумение с тройката ще има преди следващата Eurogroup

23 Февруари 2014 / 12:02:06  GRReporter
769 прочитания

Късно следобед в събота приключи срещата  на министър-председателя Андонис Самарас с вицепремиера и министър на външните работи Евангелос Венизелос. На срещата присъства и министърът на финансите Янис Стурнарас.

Срещата беше организирана по повод връщането на лидерите на тройката в Атина в понеделник, за да се приключи текущото оценяване и да се очертае превеждането на следващите траншове, които Гърция очаква. 

В изявлението си след срещата Венизелос подчерта, че текущото шестмесечие ще бъде много наситено, тъй като жертвите на гърците най-накрая ще дадат резултат и ще се види светлина в края на тунела на кризата и на меморандума, напук на онези, които „инвестират политически в съществуването на кризата и на меморандума”.

Както предава Атинската новинарска агенция, Венизелос е изразил увереността си, че ще бъде постигнато споразумение с тройката преди следващата Eurogroup,  подчертавайки, че силната му доза оптимизъм се дължи на впечатляващите резултати от жертвите на гражданите. Той заяви, че финансовото приспособяване е уникално, първичният бюджетен излишък е много важен, и сега трябва да се приложат само „преструктуриращи мерки, които да засилят конкурентността, да осъвременят държавата, да отворят пазара- това са мерки, които гражданите искат”.

Оптимистично настроен за постигането на споразумение с тройката е и Янис Стурнарас, както заяви самият той  на излизането си от срещата.

Вицепремиерът заяви още „Имаме възможност да защитим общественото единение и да се поправят несправедливостите чрез първичния излишък, и започването на обратния процес:  До сега всеки трябваше да допринесе, сега държавата може да предприеме реципрочни мерки и да помогне на засегнатите групи”.

Запитан доколко са от помощ коментари като този на комисаря Оли Рен, който заяви, че забавянето на преговорите между тройката и Гърция е по вина на гръцката страна, Венизелос каза, че не иска да коментира никой от международните или европейските фактори, добавяйки, че е факт, че от години съществува несправедлива международна дискусия, базирана на стереотипи за страната и че „рециклирането на тази дискусия не е справедливо за Гърция”.

Според него, сега трябва да се говори на базата на цифрите и данните, и подчерта, че стереотипите в момента  се опровергават. „Сега призоваваме партньорите ни да проучат  цифрите, но по един завършен институционален метод, а не по технократски, да разберат, че Гърция е променила положението и че Европа не може да отиде на евроизбори, ако не постигне успех в случая, наречен Гърция”.

Подобен  беше отговорът на същия въпрос на финансовия министър Стурнарас, който заяви, че отговорността за забавянето е и на двете страни.

Запитан за промените на евроизборите, Венизелос каза, че парламентът ще гласува съответните разпоредби, които ще са възможно най-простите, добавяйки, че въпросът за преференцията е много важен, тъй като гражданите ще имат възможност да избират лица,  а не както досега- предварително избрани от лидерите на партиите евродепутати.

Категории: Евангелос Венизелос Андонис Самарас Янис Стурнарас тройка споразумение евроизбори
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus