Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вдигат данъците на гърците с 3 милиарда евро

16 Септември 2012 / 12:09:39  GRReporter
1492 прочитания

На олтара на болезнения пакет от мерки в размер на 11,5 милиарда евро ще бъде пожертван необлагаемият минимум  от 5000 евро. Правят се проучвания той да бъде заместен от намаление, но също така и от нова данъчна скала, която крие допълнително бреме за ниските и средни доходи.

Икономическият щаб, в мъчителните си опити са запълни "дупката" в пакета, за да се изгладят различията с тройката  и да бъде дадена зелена светлина на положителния доклад, който ще доведе до отпускането на 31,5 милиарда евро,  хвърли на масата за преговори предложението на Международния валутен фонд (МВФ), което се отнася до необлагаемия минимум и скалата. Смята се, че тяхното прилагане може да доведе до икономии в размер на 2,5-3 милиарда евро.

От друга страна, политическото ръководство на Министерството на финансите прокарва план за намаляване със 100% на приходите от облагаеми разходи, доказани с фактури от конкретни категории свободни професии и фирми за предоставяне на услуги, които според наличните данни са "шампиони" в неплащането на данъци.

Трябва да се отбележи, че облагането на всички приходи от едно евро нагоре и преди това е било обсъждано като част от данъчните реформи, по времето, когато министър беше Йоргос Алогоскуфис, който предложи тази мярка да важи само за свободните професии и занаятчии, като вярваше, че това ще намали укриването на данъци.

В същото време обаче, ако се приеме отмяната на необлагаемия минимум от 5000 евро само за доходи от свободни професии и еднолични търговци, тогава обложените им чисти доходи няма да се облагат на базата на данъчната скала за физически лица, с добавени доходи от други източници (недвижими имоти, платени услуги и др.), а подлежат на облагане с 20% данък, който важи за юридическите лица. Ако се приеме този план, тогава без изключение всички, получаващи заплати и пенсии ще видят още веднъж как приходите им намаляват значително, тъй като ще се увеличи месечната данъчна удръжка. Това ще се случи и ако бъде приета скалата на МВФ, която предвижда  коефициент от 18% за доходи до 22 000 евро, 35% за доходи от 20 001 до 45 000 евро, 40% за доходи от 45 001 до 100 000 евро, и 45% за доходи над 100 000 евро, и ако остане в сила приложената вече скала с първи коефициент 10%.

Особено когато става въпрос за касови бележки, ако се приеме американският модел за определяне на доходите,  най-важната промяна  се отнася до изваждането на всички разходи, дори и на тези, които се отнасят до плащането на сметки за електричество, вода и др. , от приходите, без, разбира се, разходите за придобиване на лично имущество.

Така данъчните ще признаят и извадят от облагаемите доходи приблизително 100% на всички касови бележки, независимо дали става въпрос за плащания на комунални услуги, свободни професии, или покупка на стоки и разходи за заведения.

Финансовото министерство мобилизира силите си за ограничаване на укриването на данъци, което все още процъфтява, тъй като организирането на контролен механизъм все още е само на хартия. По тази причина до края на годината се планира да бъде завършено преустройството на данъчния  механизъм и да бъдат взети следните мерки, за да се постигнат преки резултати:

 * В случаи на неплащане на данъци за суми над една определена граница на година, данъчното помирение и плащането на данъците няма да отменят наказателния характер на неплащането.

* Прилагане на електронния регистър на движимо и недвижимо имущество в Гърция и извън нея за 2013 г. За онези, които не декларират имуществото си, освен паричните глоби, се предвижда и наказание, чрез постановяването на наказателна простъпка.

* Специално законодателство за външни фирми (Controlled Foreign Corporation Legislation-CFC), което ще съдържа доказателства за проследяването на проверяваните фирми, които са създадени само за данъчни нужди, като например за действителното ръководство на фирмата, за да бъдат разкрити и обложени с данък в Гърция тези фирми.

 * Постановяване на подробни разпоредби относно укриването на данъци, с каквито разполагат напредналите в данъчно отношение страни, така че да бъдат отменяни сделки, които са осъществени единствено заради укриване на данъци.

* Унифициране на механизма за данъчен контрол и преструктурирането му, с цел осъществяването на бързи и целенасочени проверки на базата на избор от профилите на данъчно обложените.

*  Усилване на човешкия фактор и съвременно технологично оборудване на данъчните служби и централно координиране на контрола, за да се проверяват непроверени случаи.

* Унифициране на законодателството за вътрешнофирмените сделки (transfer pricing) с предвиждане на изключителна отговорност за контрола  от Министерството на финансите, с квалифициране на кадрите от другите министерства и използване на онези, които вече са квалифицирани.

Мненията на ръководните кадри на Министерството на финансите се различават, що се отнася до премахването на необлагаемия минимум, тъй като това ще доведе до вълнения в обществото, а и в самите партии. Затова се предлага прилагането му, което има за цел да ограничи укриването на данъци, да важи само за свободните професии и занаятчии, и да бъде включено в пакета от мерки, които засягат  търсенето на действителни доходи.

В рамките на структурирането на силна данъчна система се предлага премахването на минимума от 300 евро, доходите от който нагоре се подлежат сега на облагане с данък общ доход. Целта е облагането да започва от първото евро на приходите. Не се приема обаче предложението за увеличаването на коефициента за удръжки от 20% на 25%.

Категории: данъци укриване на данъци необлагаем минимум данъчна скала
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus