Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Важни преговори между Гърция и Европейската централна банка

21 Август 2013 / 10:08:40  GRReporter
1656 прочитания

Намаляването на държавния дълг, финансовият дефицит и вероятността от нови мерки до 2016 са три от петте ключови теми в дневния ред на днешната среща на гръцкия финансов министър Янис Стурнарас и Йорг Асмусен, член на борда на директорите на Европейската централна банка, който пристига извънредно в Гърция.

Източници от министерството на финансите подчертават пред вестник „Нафтемборики”, че посещението на Асмусен няма официален характер, в смисъл, че на нея няма да бъдат взети никакви решения.

Ще бъдат обменени обаче мнения по всички въпроси от гръцката програма и, разбира се, темата за допълнително облекчаване на държавния дълг.

Гръцката страна също така ще добие по-ясна представа за намеренията на надзорната тройка, която се очаква да посети Атина една седмица по-рано от предвиденото, т.е. веднага след изборите в Германия на 22 септември.

Дневният ред

Дневният ред на днешната макар и неофициална среща между Стурнарас и Асмусен включва следните конкретни теми:

- Начините за облекчаване на гръцкия държавен дълг, за да може той да бъде намаляван с по-стабилни стъпки, от 176% от БВП, който се очаква да достигне тази година, до 110% от БВП през 2024.

Смята се, че Асмусен ще има по-ясна представа за точното време и условия, при които може да започне подобна дискусия.

- Покриването на финансовия дефицит за периода 2014-2015, в размер на 10,9 милиарда евро, посочен в последния доклад на Международния валутен фонд. И по този въпрос Европейската централна банка може да има мнение.

- Вероятният пакет от нови мерки, които се изчисляват на 5,6 милиарда евро за периода 2015 -2016.

Гръцкият финансов министър настоява, че нуждите от нови мерки ще са много по-малки. От друга страна досега Асмусен се е изявявал като фанатичен привърженик на масови реформи.

- Преобразуването на гръцката банкова система след рекапитализацията на банките.

Очаква се представителят на Европейската централна банка да обърне особено внимание на преразглеждането на бизнес плановете на системно важните банки, както и на опита за „приватизация” на Eurobank.

- Политическата стабилност и волята на двете партии, подкрепящи гръцкото правителство, да придвижат и завършат програмата.

Този въпрос занимава не само Международния валутен фонд, но и Европейската централна банка.

Банков надзор

Също така ще бъде обсъден опитът за обединяване на банковия надзор в Европейския съюз.

Този въпрос интересува особено Гърция, тъй като само така може да бъде приложена, макар и със задна дата, мярката за директно спасяване на гръцките банки чрез Европейския механизъм за стабилност.

Това би облекчило гръцкия дълг с 50 милиарда евро, които гръцкото правителство взе назаем, за да подкрепи банките.

И накрая, очаква се обсъждане за бъдещето на еврото и развитието на еврозоната.

Разговори с Георгиос Провопулос и Георгиос Заняс

Източници от финансовото министерство определиха като особено полезно посещението на Йорг Асмусен в Атина, тъй като освен срещата с финансовия министър Янис Стурнарас, той ще се срещне и с ръководителя на  Банката на Гърция Георгиос Провопулос и с управителя на Националната банка на Гърция и председател на Асоциацията на гръцките банки Георгиос Заняс.

Съвещание в премиерската резиденция Максиму

Основната мисия на гръцкото финансово министерство ще бъде съставянето на средносрочен фискален план за периода 2013-2017 без нови мерки и финансов дефицит за периода 2013-2014, и с първичен излишък (макар и малък) от края на 2013.

След вчерашното съвещание в премиерската резиденция Максиму финансовият министър Стурнарас заяви в отговор на въпрос относно бъдещите планове за облекчаване на гръцкия дълг, че основната предпоставка е постигането на първичен излишък.

По-конкретно той посочи, че «решението на Eurogroup зависи от първичния излишък, а за такъв е рано да се говори. Имаме някои положителни признаци, но нека изчакаме края на годината».

Въпреки това Стурнарас опроверга слуховете, че на вчерашната среща са били обсъждани сценарии за намаляване на държавния дълг. «Не, не сме обсъждали подобни въпроси тук. Както знаете всички министерства имат доста задължения по програмата. Тези задължения са разпределени поравно почти във всички министерства, следователно е необходимо координиране. Това правихме вчера», заяви министърът на финансите.

Оставащите въпроси до края на септември

Според източници, по време на вчерашното съвещание в резиденция Максиму са били обсъдени въпроси за координирането на всички министерства по отношение на мерките, които трябва да се приложат, както и за включването на резултатите на всяко министерство в общия напредък на програмата, за която отчет дава финансовото министерство.

По-конкретно, било е изяснено, че до края на септември трябва да се решат следните въпроси:

Категории: Европейска централна банка преговори гръцки държавен дълг мерки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus