Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Вандали оскверниха мемориала на Холокоста в Атина

01 Ноември 2014 / 12:11:29  GRReporter
795 прочитания

В четвъртък вечерта неизвестни лица са нарисували със син спрей емблемата на крайно дясна организация на мемориала на Холокоста, който се намира в неоградена горичка в района на Керамикос. Изрисувани са инициалите на неонацистката организация АМЕ и под тях- древногръцки меандър.

Провежда се разследване от службите за сигурност на Атика.

Израилтянската община в Солун в свое изявление осъди оскверняването на мемориала на Холокоста в Атина и поиска извършителите да бъдат арестувани, както и да се вземат всички необходими мерки за защитата на паметника.

„Изобразяването на символа на  неонацистката организация на независимите националисти АМЕ обижда не само паметта на 6 милиона евреи, между които и 60 000 гърци, които бяха убити в нацистките концлагери, но и на онези, които въпреки преживяното, се върнаха в Гърция, изграждайки отново живота си от пепелта на войната” се подчертава в изявлението на Израилтянската община.

Вицепремиерът Евангелос Венизелос изрази най-дълбокото си възмущение и категорично осъди оскверняването на паметника.

„Това е варварски акт, обиждащ брутално историята не само на еврейската общност, но и на целия гръцки народ, който уважава и почита паметта на десетките хиляди гръцки евреи, трагично загинали в концентрационните лагери по време на Холокоста”.

Успоредно с това, той увери, че гръцките власти ще направят всичко по силите си, за да открият и арестуват извършителите на тази проява на антисемитизъм и нетолерантност, която не съответства на демократичните ценности на толерантност и мултикултурализъм, характерни за гръцкото общество.

Нова демокрация: Страхлив акт

Нова демокрация осъди „по най-категоричен начин оскверняването на мемориална на Холокоста в Атина от крайните нацистки елементи”, подчертава в изявление пресаташето на партията Анна Асимакопулу и допълва: „Този страхлив акт е обида към паметта на шестдесет хиляди гръцки евреи, загинали в хитлеристките лагери. Ние сме уверени, че властите ще направят всичко необходимо, за да заловят и накажат извършителите”.

СИРИЗА: Да издигнем стена срещу възраждането на антисемитизма

От своя страна, от СИРИЗА коментират, че „оскверняването обижда гръцкото общество и паметта на десетки хиляди гръцки евреи, които загубиха живота си в концлагерите”.

Успоредно с това, от партията призовават да се издигне стена срещу възраждането на антисемитизма  и фашизма, които „представляват опасност за цяла Европа”.

Демократичната левица: подобни прояви не трябва да се случват отново

В изявлението си Демократичната левица осъжда оскверняването на мемориална на Холокоста, върху който „неонацистите оставиха знака си за втори път през 2014”. От партията поискаха от обществото да „вземе всички необходими мерки, за да не се повторят подобни действия, които тровят обществото с антисемитизъм и расизъм”.

Комунистическата партия: народът да засили борбата си срещу нацизма

Комунистическата партия „осъжда оскверняването  на мемориала на Холокоста, паметник, посветен на 60 000 гърци от еврейски произход, които трагически загинаха в нацистките концлагери, и на онези, които успяха да оцелеят”. Както се казва в изявлението на партията, подобни действия не могат да попречат на това, младите хора да научат истината за престъпленията на нацизма и хората да засилят борбата си за изолиране на нацизма.

Министърът на обществения ред: никаква толерантност към осквернителите

В свое изявление от САЩ, където се намира в момента, министърът на обществения ред и защитата на гражданите Василис Кикиляс заяви, че няма да има никаква толерантност към онези, които оскверниха мемориала на Холокоста.

„Искам да осъдя този отвратителен акт и да подчертая, че държавата няма да има никаква толерантност към тези, които обиждат паметта на хиляди наши съграждани, които са загубили живота си по време на Холокоста” каза Кикиляс.

Категории: оскверняване Мемориал на Холокоста неонацисти АМЕ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus