Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В разгара на кризата хиляди гърци купуват супер скъпи имоти в чужбина

19 Февруари 2012 / 17:02:08  GRReporter
4507 прочитания

«Добре дошли на ... cash Greeks», т. е. на гърците, които плащат в брой.

Този израз използват брокери и собственици на недвижими имоти в чужбина, като по този начин потвърждават мнението, че гърците масово купуват недвижими имоти в чужбина за живеене или за бизнес цели.

Изразът «cash Greeks» бе използван за първи път иронично миналата година от вестник „Гардиън”, който се питаше откъде гърците намират пари, за да купуват недвижими имоти, дори в скъпи квартали на Лондон.

В последно време това явление се разраства, като вече има хора, търсещи недвижими за 100 и 200 хиляди евро. До 2011 се купуваха главно имоти за 500 хиляди евро и нагоре, главно във Великобритания, но страхът от фалит и нуждата да подсигурят спестяванията си, насочва все повече гърци към пазарите на недвижими имоти в чужбина.

«Всеки ден получаваме поръчки за търсене на имоти в чужбина, дори и от пенсионери, които са взели полагащите им се пари накуп при пенсионирането и искат да ги вложат далеч от Гърция», разказва Теодорос Босдас, изпълнителен директор на Engel & Voelkers North, верига агенции за недвижими имоти, която наброява 470 агенции в  36 страни.

Според Босдас, докато в миналото вниманието се е насочвало към скъпи имоти, напоследък са се появили дебни инвеститори, които искат да купят недвижими имоти на стойност 300-500 хиляди евро. Без това да означава, че са намалели желаещите да се сдобият с имот във Великобритания на стойност 1-1,5 милиона британски лири.

На въпроса кои са тези, които имат пари да купуват имоти в чужбина, специалистите ги разпределят в следните категории:

Заможни гърци. Политици, бизнесмени, корабни магнати, журналисти, търговци, художници, които купуват жилища и вили. Става въпрос за имоти на стойност от 700 хиляди евро до 1,5 милиона евро, както и за хижи в Швейцария, надхвърлящи 2 милиона евро.

Инвеститори, които купуват, за да си осигурят стабилен доход. Те влагат парите си или в жилища, които веднага дават под наем, или в големи имоти за бизнес цели, както и в такива със смесено предназначение.

Има случаи, главно в Лондон, при които гърци стават акционери в компания, учредена с цел покупката само на един недвижим имот.

Например, за покупката на сграда със смесено предназначение на стойност 60 милиона британски лири в Лондон е създадено дружество, в което акционерите са вложили от 5 до 20 милиона британски лири и всеки от тях получава своя дял от експлоатацията на сградата.

Покупка вместо наем

«Инвеститори на кризата», т. е. тези, които се страхуват от фалита на държавата.  Интересуват се от жилища на стойност 80-100 хиляди евро, главно родители, които купуват вместо да наемат жилища за децата си, следващи в чужбина. Мнозина обаче купуват и апартаменти, дават ги под наем и прибират наема.

Икономическата криза и несигурността са основните причини, които тласкат към бягство гърците. Както казва Никос Батистатос, главен директор на «Строителна компания batistatos.gr», «днес в Гърция няма здрава инвестиционна среда. Несигурността за утрешния ден, вероятността от фалит на държавата, и сривът на финансовите индекси, създават всичко друго, но не и подходяща за инвестиции среда».

След като страната влезе в „приключението”, наречено Меморандуми, се забелязва впечатляващо увеличение на гражданите, които купуват недвижими имоти в чужбина. Официални данни за всички страни няма, тъй като много покупки се извършват в пълна тайна или чрез учредяване на дружества. Въпреки това се смята, че от 2009 насам броят на гръцките инвеститори се е утроил, а капиталите, инвестирани в недвижими имоти достигат минимум 1 милиард евро.

Най-добрата „дестинация” за капиталите на гърците е естествено Лондон, макар че през последните месеци се е увеличило значително търсенето на недвижими имоти и в Германия.

Засилен интерес към френско-немската „ос”

Германия: Сигурността на германската икономика, високата доходност, достигаща 8% при жилищата и бързото им отдаване под наем, са сред основните причини за бума на търсенето в Германия. Както посочва Босдас, «имаме голямо търсене от страна на дребни инвеститори до 300 хиляди евро главно за студентски жилища, но и за други жилища и магазини, които се отдават под наем веднага. В Германия човек може да намери жилища за 200 хиляди евро, но и инвестиционни имоти за 700 хиляди евро и нагоре. В добрите квартали на Берлин цената надхвърля 8 000 евро/кв.м.

Франция - Швейцария: Търсенето на имоти в тези две страни се увеличава и то не  само за хижи, но и за луксозни жилища в Цюрих, Женева, Берн, Ница, Марсилия, Монако. Неотдавна гръцки бизнесмен купи къща на 100 години до едно езеро, и похарчи милиони евро, за да я ремонтира, като докара инженери, майстори и материали от Гърция. Миналата година според източници Константинос Александрос Гуландрис е купил най-скъпата мансарда на света, жилище с площ 1 600 кв.м. в Монако за сумата от 240 милиона евро.

Категории: недвижими имоти чужбина гърци инвеститори cash Greeks
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus