Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live В първите утринни часове ще има нова среща на политическите лидери

09 Февруари 2012 / 01:02:10  Анастасия Балездрова
1172 прочитания

В трилър се превърна рекордно дългата среща между лидерите на гръцкитеполитически партии, които подкрепят правителството с премиера Лукас Пападимос. Седем часа и 40 минути след нейното начало председателят на ЛАОС Георгиос Карадзаферис излезе от премиерската резиденция и след като произнесе стих на поета Константинос Кавафис се отправи към партийния щаб на улица Калироис.

Там той каза, че още в 18:00 е заявил, че не е възможно да реши „в рамките на пет минути за неща, които ще засегнат живота на страната за следващите години”. Георгиос Карадзаферис потвърди появилата се по-рано информация, че по време на срещата е поискал писмени гаранции от Сметната палата и Държавния юридически съветник, че предложените мерки са законни, а от председателя на Банката на Гърция Георгиос Провопулос – да потвърди писмено, че няма да се наложи да бъдат взети допълнителни мерки.

В същото време Андонис Самарас пристигна в офисите на Нова демокрация, където е възможно да се проведе заседание на политическия съвет. Партийни представители заявиха, че между лидерите няма разрив и, че единствената пречка е намаляването на помощните пенсии.

Информацията бе потвърдена от офиса на премиера Лукас Пападимос. „Споразумение по всички точки на програмата с изключение на една. Преговорите с Тройката продължават”, обяви в кратко съобщение в социалната медия Туитър офисът на гръцкия премиер.

Андонис Самарас е поискал да бъде поставен таван на помощните пенсии, т.е. да бъдат намалени само онези, които надхвърлят сумата от 300 евро. Според министъра на заетостта обаче това ще отвори въпроса за намаляването на основните пенсии, което е неприемливо за ПАСОК.

В момента Лукас Пападимос, финансовият министър Евангелос Венизелос и министърът на заетостта Георгиос Кутруманис се срещат с представителите на надзорната Тройка, които пристигнаха в резиденция Максиму минути, след като я напуснаха Георгиос Карадзаферис и Андонис Самарас. Целта на срещата е да се намери начин да се спестят 300 милиона евро, които се предвиждаше да бъдат осигурени от намаляването на помощните пенсии.

Според журналистически източници срещата е била прекъсвана няколко пъти. Лукас Пападимос е разговарял по телефона с еврокомисаря по икономическите въпроси Оли Рен, председателя на еврозоната Жан-Клод Юнкер и директора на Международния валутен фонд Кристин Лагард с цел да бъдат смекчени строгите мерки на новия меморандум. 

Преди минути Андонис Самарас заяви, че „явно някои не са свикнали да преговарят. В този труден момент моята задача е да преговарям, за да намаля колкото се може болката на хората. И не ме интересува изобщо дали някои ще се опитат да разтълкуват моите действия по различен начин. Преговорите продължават. Остава само един въпрос да бъде решен”. В отговор на журналистически въпрос той поясни, че говори за всички пенсии, а не само за помощните.

Източници от Нова демокрация и премиерския офис не изключват възможността през следващите часове да се проведе нова среща на политическите лидери.

Очаквайте продължение.

Категории: Политика политически лидери надзорна Тройка помощни пенсии Лукас Пападимос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus