Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В продължение на дълги години в ЕРТ се извършваха престъпления

13 Юни 2013 / 18:06:49  Анастасия Балездрова
2000 прочитания

В четвъртък Гърция осъмна в 24-часовата национална стачка. Обявиха я синдикатите на работещите в държавния и частния сектор в знак на протест срещу закриването на държавните радио и телевизия ЕРТ. “Искаме да изразим солидарността си към работещите и да се опълчим срещу неприемливите мерки в държавния сектор”, заяви главният секретар на синдиката на държавните служители АДЕДИ Илиас Илиопулос. В съобщението, което издаде изпълнителната комисия на синдиката действията на правителството се определят като “превратни” и целят “да прекъснат обективното информиране и плурализма на новините”.

В резултат в Атина не се движат изобщо автобусите и тролеите, а в Солун шофьорите от автобусния транспорт прекъснаха работа в 09:00 и ще седнат зад воланите отново след 21:00. Стачкуват също работещите в железопътния транспорт и затова метрото не извършва превоз на пътници до атинското летище. Авиодиспечерите също решиха да се включат в стачката за ЕРТ с двучасово прекъсване на работа между 15:00 и 17:00. Малките летища в провинцията не функционират между 12:00 и 17:00, заради участието на работещите в гражданската авиация в стачката.

Мобилизираните служители в метрото, трамвайния и тролейбусния транспорт в Атина прекъснаха работа от началото на сутрешната смяна до 09:00. Същевременно стачкуват болничните лекари, учителите в държавните и частните училища и служителите в няколко министерства. Техническата палата също призова членовете си да участват в стачката, а Общогръцката федерация на пристанищните работници реши да не стачкува, въпреки че подкрепя протестите за закриването на ЕРТ.

Днес пред основната сграда на държавната медия се събраха хиляди гърци, които се противопоставят на решението на правителството. Въпреки че проведоха предварителни митинги на различни места, впоследствие в двора на ЕРТ се наредиха една до друга групите от протестиращи членове на СИРИЗА, комунистическия синдикат ПАМЕ, извънпарламентарната крайнолява партия АНДАРСИА и членове на анархистки организации.

В същото време десетки сайтове и дори телевизията на Гръцката комунистическа партия ККЕ предават ефира на ЕРТ, където служителите провеждат информационен маратон. Те отказват да напуснат студиото и представят единствено партии и организации, които осъждат решението на правителството.

Във връзка с това от финансовото министерство издадоха съобщение, в което предупреждават регионалните телевизии, че ще им бъдат наложени санкции, ако продължат да излъчват ефира на ЕРТ. Според някои гръцки медии министерството е реагирало най-вече на излъчването на сигнала на телевизията от канал 902 на Комунистическата партия. Трагикомичното в случая е, че съвсем скоро партията закри своята телевизия и уволни десетки служители. Малко по-късно сигналът бе прекъснат от компанията-реализатор на цифрово телевизионно ефирно излъчване  Digea.

Въпреки пълното информационно затъмнение, от което са освободени само журналистите, които следят събитията в ЕРТ, в социалните медии се появиха и забавни коментари. Много от тях в същността си са повече от смислени, след като представят парадокси и противоречия около закриването на ЕРТ:

„Пълният парадокс: Движението „Не плащам” се противопоставя на закриването на ЕРТ”.

„Закриха ЕРТ и служителите започнаха да работят без стачки и прекъсвания”.

„ЕРТ: Новата Политехника. Историята се повтаря като фарс”.

„Аз се притесних, че закриха ЕРТ. Сега къде ще гледаме Евровизия, господа? А?”

За обективен коментар по темата GRReporter се свърза с журналиста Янис Христакос, който допреди няколко месеца отразяваше работата на правителството и събитията, свързани с министерството на външните работи за държавната медия.

Г-н Христакос, как коментирате решението на правителството да закрие ЕРТ?

Смятам, че това е едно политическо решение, което бе взето през последните месеци и за което изиграха ключова роля продължителните стачки в ЕРТ, но най-вече лошото управление в медията. Това е нещо, което осъждаха и самите служители в ЕРТ.

Как виждате да се развива тази история?

Въпросът около закриването на ЕРТ така или иначе бе тясно свързан и с начин, по който функционира тройната правителствена коалиция. От това, което съм в състояние да знам до момента е, че основният партньор - Нова демокрация реши да закрие ЕРТ и да я открие отново след определен период от време, подновена и освободена от тежестта на миналото. От друга страна, останалите две партии, които подкрепят кабинета – ПАСОК и Демократичната левица поискаха среща, за да бъде обсъден начинът на действие на правителството. Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис твърдят, че не са съгласни с начина, по който бе закрита ЕРТ и че биха обсъдили проектозакон за нейната реорганизация, без обаче да бъде закрита. За тази цел тримата лидери ще се срещнат през идващия понеделник, както стана ясно днес. Така че бих казал, че става дума за едно чисто политическа игра между партиите, която е основана на идеологическите различия помежду им.

През последните дни в различни сайтове се появиха информации за размера на заплатите в ЕРТ. Някои от сумите са огромни. Можете ли да ни кажете дали са верни?

Категории: Медии ЕРТ лошо управление затваряне стачка социални медии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus