Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live В полунощ гласуват вота на недоверие към Самарас

10 Ноември 2013 / 20:11:55  GRReporter
882 прочитания

След тридневни дебати в парламента внесеният от СИРИЗА вот на недоверие към правителството на Андонис Самарас е на път да намери своя отговор. Точно в полунощ ще започне поименното гласуване, като за падането на правителството се обединиха крайните леви и крайните десни в гръцкия парламент. Депутатите от СИРИЗА, Комунистическата партия на Гърция, Независимите гърци и Златна зора ще подкрепят вота на недоврие. Фотис Куврлис, лидер на Демократичнара левица ДИМАР, бившият коалиционен партньор в правителството на Самарас призова депутатите си да се въздържат при гласуването. В подкрепа на праителството се очаква да гласуват депутатите от двете центристки партии - Нова демокрация и ПАСОК.

    Мнозинството депутати на Нова демокрация определиха вота на недоверие като “неразбираема и безсмислена реакция” от страна на най-голямата опозиционна сила СИРИЗА. А правителствени източници дори твърдят, че вотът на недоверие ще изиграе ролята на центростремителна сила и ще сплоти още повече управляващата коалиция между Нова демокрация и ПАСОК. От своя страна Фотис Кувелис се опитва да убеди гласоподавателите си, че “въздържал се” е национално отговорна позиция - от една страна не е съгласна с политиката на Самарас, а от друга не се поддава и на провокациите на Ципрас.

    Всъщност, вотът на недоверие в парламента далеч не е най-важната работа на правителството, което в момента води тежки преговори с кредиторите. Днес срещата на финансовия министър Янис Стурнарас с представителите на надзорната тройка продължи три часа и половина и нямаше резултат. Пол томсън,Матис Морз и Клаус Мазух напуснаха министерството на финансите без да дадат изявления, а правителствени източници говорят за тежка и изпълнена с подозрения атмосфера. Гръцкото правителство и кредиторите трябва да се съгласят около бюджетната рамка за 2014 като кредиторите очакват финансова дупка от 2,9 милиарда евро, а гръцкото правителство настоява, че ще има бюджетен излишък.

    За вторник сутринта е насрочена нова среща на Стурнарас с представителите на кредиторите. В четвъртък и той, и те ще заминат за Брюксел за срещата на Eurogroup, където ще се обсъжда бъдещето на програмата за финансова стабилизация на Гърция. Няма яснота дали след срещата на Eurogroup представителите на кредиторите ще се върнат в Атина, за да продължат прговорите или решението за бъдещето на програмата ще бъде взето на политическо ниво.
    Докато в парламента продължават дебатите по вота, на площад Синтагма се събраха 3000 привърженици на СИРИЗА, които подкрепят избранниците сив стремежа им да свалят правителството, Станцията на метрото на площад Синтагма е затворена, както и улиците в центъра на Атина.
Очаквайте подробности.

Категории: вот на недоверие правителство на Андонис Самарас преговори с кредиторите гласуване в парламента опозиция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus