Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В обсада са фериботите, които пътуват към Аргосароническия залив

29 Юни 2010 / 12:06:16  GRReporter
1679 прочитания

Обсадата на пристанище Пиреа от синдикалистите на комунистическата партия продължава, като някои от стачниците са затворили входовете към кейовете, а други са се покачили върху вратите на корабите, които пътуват към островите на Аргосароническия залив.

От вчера вечерта множество полицаи поеха охраната на пристанището, но въпреки това малка групичка от около 50 корабни работници успя да се вмъкне на пристанището, а останалите стачници се разпръснаха и завзеха входовете. Стачниците образуваха жива верига пред сградата на Пристанищната служба и попречиха на служителите и на пътуващите да влизат и да излизат натам.

Около 6:15 ч. сутринта напрежението достигна връхната си точка, когато синдикалистите от ПАМЕ попречиха на кораба „Адамандиос Кораис” да отплува и се наложи полицията да им пусне сълзотворен газ. В същото време други членове на комунистическия синдикат се устремиха към ферибота „Елирос”, който трябва да отплава към Хания в 21:00 ч. довечера, за да го обсадят и да му попречат да тръгне.

Въпреки че корабът „Нефели” успя да изпълни един от маршрутите си, когато се завърна на пристанището на вратите му се качиха около 30 стачници и попречиха неговото следващото отплаване. В 7:15 сутринта останалите кораби успяха да отплават, но без пътници на борда, тъй като беше попречено на пътуващите да влезнат на кея и да се придвижат към корабите.

Според свидетели е имали пътници, които са имали билети, но не са успели да стигнат навреме, а полицаите са ги предупредили, че не могат да влезнат на пристанището и корабите отпътуват празни. Отплаването на Speedrunner 4 и 5 се превърна в приключение, тъй като моряците се принудиха да хвърлят въжетата в морето, тъй като стачниците не са позволили корабът да бъде отвързан.

Още вчера Съдът на Пиреа обяви стачката на синдикатите ПЕМЕН и СТЕФЕНСОН за незаконна, след като председателят на Съюза на корабните компании Апостолос вентурис посети прокурора на Върховния съд Йоанис Тентес, от когото поиска да се спази закона и да се вземат мерки, за да се възстанови нормалното функциониране на пристнището. Корабните работници не искат да стачкуват, защото получават много високи заплати, а пък жителите на островите очакват с нетърпение идването на туристи, коментира г-н Вентурис.

Днес сутринта огромно шествие от корабни работници и синдикалисти се изнесе от пристанището, за да хване влака и да замине към центъра на града, където се проведе голямата демонстрация на комунистическия синдикат.

 

По материали на Зунгла.гр

 

Категории: АктуалноИкономикафериботиобсадастачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus