Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В краката на гръцкия шик

27 Ноември 2014 / 16:11:48  GRReporter
2382 прочитания

Една подметка и няколко парчета кожа в естествен или друг цвят се превърнаха в лятната мода на годината. Гръцки сандали с високо качество и дизайн, за които говорят водещи имена в световното кино и музика. Те се произвеждат в Гърция и се продават в интернет, в големи търговски обекти в чужбина и в малки бутици на гръцките острови.

Гръцките сандали все още са хит сред туристите, студентите и носталгиците на времето на хипитата. Стилът е запазен в работилницата на Мелисинос в атинския централен квартал Псири. Днес синът му продължава да изработва сандали в атмосферата, която е създал баща му, сред чиито клиенти се нареждат Джон Ленън, София Лорен, Джаки Онасис и Рудолф Нуреев.

Днес модата повелява сандалите да носят традиционната си минималистична елегантност и усещането за свобода. Една тънка кожена подметка разделя крака от контакта със земята и нейната енергия. Тя се придържа от най-различни видове кожени парчета, които осигуряват удобно и леко ходене. То наподобява на летенето на крилатия Хермес – вестоносеца на боговете, както е представен по древногръцките вази и римските статуи да връзва сандалите си, за които Омир казва, че са били златни и са го пренасяли навсякъде „като вятърен полъх”.

Един подобен чифт сандали от мека кожа в златист цвят постави началото на успеха на гръцката компания Ancient Greek Sandals, която започна дейност през 2010 между Корфу, Крит и Атина. Идеята възниква след решението на Христина Мартини и нейния приятел Апостолос Порсанидис – Кавадиас да се завърнат от Париж и да създадат нещо свое в Гърция. Те се сработват с Николас Миноглу, чието семейство има фабрика за сандали в градчето Инофита.

 

„Всички се опитаха да ме разубедят, заради кризата, но желанието ми да направя нещо свое беше възникнало много отдавна в мен. Въпреки че Ancient Greek Sandals не са луксозни обувки в класическия смисъл на думата, както са тези, които правех за марки като Louis Vuitton и Balenciaga, те са луксозни, защото всеки чифт е уникален. Освен това се стремим да постигаме максималното по отношение на качеството и издържливостта им. Те не се носят само за едно лято. Собственичките им ги носят и на следващото, докато остареят и станат по-красиви, защото носят спомените от ваканциите”, казва дизайнерката Христина Мартини.

Тя не само успява да реализира идеята си, но съвсем скоро нейните сандали се продават масово в магазините в Ню Йорк и Лондон. Сред най-запалените почитателки на сандалите са холивудски звезди като Сара Джесика Паркър, Наоми Уотс, Ема Уотсън, Рийс Уитърспун, поп звездите Бионсе и Риана, моделът Жизел Бюндхен и дори дъщеричката на Дейвид и Виктория Бекам, Харпър. 

Нейните сандали носят и жриците, които участват в церемонията по паленето на олимпийския огън.

 

В допълнение Мартини провокира и други гръцки и чуждестранни дизайнери да създадат колекции от сандали с имена, вдъхновени от древногръцките митове, съвременни гръцки топоними, както и имена на растения и цветя.

Така се ражда марката кожени сандали Isapera, която всъщност е гръцкият израз „иса пера” (право напред), написан с латински букви. Създадена е от дизайнерката Мелиса Метакса, която подобно на Мартини, в продължение на години търси креативен начини да пресъздаде традиционните гръцки сандали.

Днес тя ги продава в бутици на остров Миконос и в Атина, както и в електронни магазини като shopbob.com. Всеки модел е придружен от снимка на летен гръцки пейзаж: синьото море, детайл на лодка, варосана стена. Много от моделите са украсени със съвременни детайли като косми от пони или изкуствена реплика на кожа от леопард или питон.

Зад марката Cyclades Sandalia всъщност се крие французойката Флоранс Югуд, която прекарва летата си на остров Сирос. Заедно със съпруга си, който е грък тя е открила на острова едноименния бутик. Там предлага сандали по собствени модели, които се изработват от майстори в Атина. Характерно за тях е, че се изработват от много меки кожи и боядисват в много меки и близо до естествените цветове.

Дизайнерката от гръцки произход Валя Габриел започва колекцията си от сандали преди три години. Въпреки че тя живее на Бахамските острови, сандалите Valia Gabriel се произвеждат в Гърция. Те са украсени с древногръцки елементи, изработени в модерни земни цветове и също са сред любимите на много кино звезди. Например Камерън Диаз е носела банския си и чифт сандали Valia Gabriel по време на почивките при заснимането на филма „Другата жена” на Бахамите.

Дизайнерката определя моделите като минималистични, със сигурност повлияни от древногръцката култура, но в нейния модерен вариант. По думите й сандалите се радват на голям успех на американския пазар, където се предлагат в електронни бутици.

Категории: ИкономикаКомпании гръцки сандали мода шик дизайнери
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus