Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В гръцките затвори продължават да подлагат жените на вагинални прегледи при всяко връщане от отпуск

04 Декември 2010 / 10:12:49  GRReporter
6829 прочитания

Анастасия Балездрова
    Затворниците в Гърция са натъпкани в пренаселени затвори, без лекарска помощ и са подложени на проверки, които потъпкват човешкото достойнство. По непотвърдена информация на организация, която защитава техните права в затвора в Лариса съществува килия, в която са натъпкани 208 души, един върху друг.
    Пренаселеността е основният проблем на затворниците, които от седмица отказват да приемат порциона си, а от понеделник възнамеряват да започнат гладна стачка. От общо 12 622 затворници почти 9 000 участват в протеста, като изключение правят възрастните и болните, които обаче са се подписали в подписката за протестите.
    Анулирането на предварителния арест, намаляването на наказанията и справедливи присъди са част от исканията на затворниците, които се подкрепят от движението „Инициатива за правата на задържаните”. Организацията е създадена спонтанно преди четири години след пожар в килия в централния атински затвор Коридалос, където „пожарът е започнал от неизвестна причина”. Надзирателите не са отворили вратата на килията, а затворниците не са имали с какво да изгасят огъня. Хората са изгоряли живи, един на леглото, друг закачен за решетките. Надзирателите принудили други затворници да пренесат изгорелите трупове.
    Тогава някои от тях се обадили на един радиожурналист и разказали за случая. Така се формирала една група от хора, които решили да се обявят в защита на правата на затворниците.  В момента в организацията участват хора с различни професии, бивши затворници и други, които искат да осигурят съдействие на обитателите на затворите.
    Ето какво разказа за GRReporter една от доброволките в движението, която е бивша затворничка и социолог по професия за вагиналния преглед, на който се подлагат жените: „В момента, в който се връщаш от отпуск или след посещение в болница ти правят вагинален преглед, за да са сигурни, че не се опитваш да внесеш наркотици в затвора. Мнението им е, че дори и лица, които са извън всякакво съмнение биха могли да се опитат да внесат наркотици за други затворници. Прегледът се извършва от медицинска сестра, която всъщност е бивша надзирателка, назначена в затворническата аптека, за да върши тази работа”.
    Но дори и при излизането си от затвора жените събличат дрехите си пред охраната, която ги придружава извън затвора. „Не разбирам какво съмнително нещо биха могли да изнесат от там. Заради тези проверки, и особено заради вагиналния преглед жените не искат да излизат навън, въпреки че имат нужда от лекарска помощ”, разказа още жената и подчерта липсата на медицински персонал в затворите. „Дори и за кръвни изследвания трябва да отидеш в болница. В затвора няма човек, който да вземе кръвта и да я изпрати за анализ. Лекарствата на хронично болните се осигуряват. Ако поискаш някакъв обезболяващо или противовъзпалително лекарство може и да не ти дадат, но ако поискаш Лексотан или друго психотропно лекарство, ти дават с килограми”.
    В централния атински затвор Коридалос съществува затворническа болница, в която обаче се лекуват само мъже, понеже няма крило за жените и малолетните затворници. „Освен това, когато пристига нов затворник не му се правят медицински изследвания, за да се установи дали не е болен от нещо. Когато бях в затвора в Тива една жена отиде на лекар, който установи, че е болна от краста. Тогава я преместиха от килията в изолатора на затвора, където ние й носехме всеки ден чисти дрехи и лекарства”. Бившата затворничка разказа още, че санитарни материали и хигиенни средства се предоставят веднъж месечно и то в недостатъчно количество. „Ако нямаш някой навън, който да ти дава пари, за да си купиш, имаш сериозен проблем. По тази причина много от чужденките са в плачевно състояние и разчитат само на солидарността на останалите жени”.
    В началото на септември заместник-министърът на правосъдието издаде решение, с което ограничи извършването на вагинален преглед само при сериозни съмнения. Според движението обаче това е просто ново публикуване на постановленията на съществуващия закон, който обаче не се спазва.  Преди няколко дни министърът на правосъдието Харис Кастанидис заяви, че протестите на затворниците са подстрекавани от хора, които не се намират в затворите, чиято цел е да създадат кризисна ситуация, за да не бъде гласуван проектозаконът за ускоряването на наказателните процеси от парламента. Изявлението му, че не е нужно да спомене имена, тъй като „можете да прочетете кои адвокати подписват текстовете, които се намират в затворите за сметка на конкретна инициатива” е достатъчно, за да се разбере, че има предвид Инициативата за правата на задържаните.
    В писмо до министъра един затворник отхвърли това твърдение и подчерта, че единствените подстрекатели на протестите са натрупването на проблемите, несправедливостта и неспазването на действащото законодателство. От министерството обявиха започването на сътрудничество с университетски болници и признати неправителствени организации за осигуряването на психиатрична и медицинска помощ в затворите в страната.

Категории: затвори права на затворниците вагинални прегледи гладна стачкаКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus