Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В битка за следващия транш

27 Април 2013 / 11:04:40  GRReporter
1364 прочитания

Днес в парламентарната финансова комисия  започва обсъждането на законопроекта за следващия транш според меморандума. Дискусията започва в напрегната атмосфера между правителството и опозицията, главно заради съкращенията в държавния сектор, и ще продължи и утре в пленарната зала. Очаква се да приключи късно вечерта с поименно гласуване.Законопроектът беше внесен от Министерството на финансите в петък следобед, нарушавайки правилника на парламента, според който не се приемат законопроекти, внесени през последния работен ден на седмицата.

Ръководството на парламента прие да придвижи законопроекта и той да бъде обсъден на две дълги заседания, които ще продължат поне по 10 часа, защото правителството ясно заяви, че той трябва да бъде гласуван на всяка цена до неделя вечерта, с оглед заседанието на Euro Working Group в понеделник на 28 април.

За да бъде избягната вероятността да не бъде приет, правителството включи всичките изисквани от тройката разпоредби в един член, а вторият член определя влизането в сила на закона. Партиите от опозицията изразиха несъгласието си както относно съдържанието му, така и срещу спешната процедура по придвижването му и напомниха, че разпоредбите са били договорени с тройката от седмици.

Основните точки

Спешни мерки за прилагането на законите 4046/2012, 4093/2012 и  4127/2013

 Освен разпоредбите за задълженията към данъчните служби и осигурителните каси и за специалния данък върху недвижимите имоти, които ще донесат допълнително 3 милиарда евро в хазната, между основните точки на законопроекта е и тази за съкращенията на държавни служители, която беше основното изискване за одобряването на транша от 8 милиарда евро.

Законопроектът предвижда, че в държавните институции, в които се закриват работни позиции, служителите, които имат безсрочни договори се съкращават. Става въпрос за необходимо изискване, на което се базират договореностите на правителството с тройката за съкращаването на 15 000 държавни служители- 4000 до края на тази година и 11 000 до края на 2014.

Национален координатор срещу корупцията

Законопроектът предвижда също учредяването на позицията Национален координатор за борба срещу корупцията, защото тя е от решаващо значение за възстановяването на доверието между държавата и гражданите, за резултатното функциониране на институциите, както и за подобряване на бизнес климата.

Тази разпоредба трябва да увеличи както местните, така и чуждите инвестиции заради намаляване на корупцията в сделките с държавния сектор. Както се подчертава в доклада за Гърция, корупцията е сериозен проблем, заради който от една страна намалява доверието в държавните институции и нивото на услугите, които те предлагат на обществото, а от друга се натоварва националната икономика.

Националният координатор за ще изготви план за национална стратегия за борба с корупцията и ще я допълни с мерки и дейности по министерства и сектори. Ще следи за прилагането на плана, ще контролира спазването му и ще се намесва в случаи на нарушение.В  неговата компетенция ще е и координирането на всички служби и сектори, които са включени в прилагането на стратегията за борба с корупцията. Координаторът ще е независим при упражняване на задълженията си.

Комисията

Съставя се  Координационна комисия за борба с корупцията, която ще се председателства от националния координатор. В нея ще участват и главният секретар на Министерството на финансите, главният секретар на Министерството на административната реформа и електронното правителство,  главният секретар на Министерството на развитието, главният секретар на Министерството на правосъдието, прозрачността и човешките права, секретарят на Службата за борба с икономическите престъпления, началникът на отдела за финансова информация на Министерството на финансите, прокурорът за борба с корупцията, началникът на Службата за борба с узаконяването на  приходи от престъпна дейност и финансирането на тероризъм, омбудсманът, главният административен инспектор и директорът на икономическата полиция.

Изявленията на партиите

СИРИЗА обвини правителството в неуважение към парламента заради внасянето на експресния законопроект в един член. „Опитите да се прекарат нови мерки за орязване на заплати и пенсии показват, че правителството има таен дневен ред, който е договорен с тройката и ще се опита да го осъществи в идващите месеци с катастрофални последици за обществото и икономиката” твърдят от партията и поискаха отмяна на политиката на меморандума, твърдейки, че тя вреди сериозно на демокрацията.

Парламентарният представител на Независимите гърци Нотис Марияс заяви „Партиите, подкрепящи правителството подготвиха меморандум, който погребва развитието, налага нови данъци, хиляди уволнения в държавния сектор и разрушава масово свободните професии”

От Комунистическата партия твърдят, че законопроектът  е атака срещу народа и разкрива целите на правителствената политика, Европейския съюз и плутокрацията- прави постоянен данъка върху недвижимите имоти, натоварва домакинствата с намаляване на заплатите и пенсиите и с увеличаване на просрочените „задължения”, подкрепя монополите и обрича на безработица  хиляди държавни служители и свободни професии.

 

Категории: меморандум транш тройка законопроект съкращения в държавния сектор борба с корупцията
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus