Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В Крим всичко е въпрос на руска пропаганда

06 Март 2014 / 17:03:01  GRReporter
1084 прочитания

Фери Максутова (от Максутовакис) през последните години живее и учи в Гърция. Семейството й се намира в Крим, в епицентъра на украинската криза, а майка й живее и работи в Москва. Фери е шокирана от събитията в родината си, но и от начина, по който те се представят в руските – и не само – медии. Както тя казва, мястото на Украйна е в Европейския съюз (ЕС), а не в съюз с Москва. Студентката, която следва международни отношения и стратегии в университета „Пандио“, говори открито за руска инвазия и окупация на Крим, подчертавайки, че днес повече от всякога Украйна се нуждае от помощта на страните-членки на ЕС и НАТО.

Семейството на Фери живее в Севастопол, където 70%-80% от населението са рускоговорящи. Там живеят около 50000 гърци (или хора с гръцки произход). Живеещите в Крим руснаци никога не са били застрашени, тъкмо обратното, подчертава студентката, възмутена от аргумента на Путин, че Русия се намесва в Крим, за да защити руското население там.

„Никой от приятелите ми не подкрепя руската инвазия, защото става дума за истинска инвазия, за една брутална окупация на украинска територия от страна на Русия, явно нарушаване на правилата на международното право“, твърди Фери.

Гърците от една страна се страхуват, но все пак запазват хладнокръвие, не искат да заминат. Същото й казва и баща й, пенсиониран военен, който е служил и в Санкт Петербург.

Тук журналистът на iefemerida. gr я пита какви са всички онези военни на територията на полуостров Крим, дали са местни рускоговорящи или военни от руската база в Севастопол. Фери отговаря категорично: «Това са руснаци, руски войници от Москва, казаци и други».

Колкото до кадрите с жителите на Симферопол и Севастопол, които заявяват, че подкрепят руската намеса и защитата на „майка“ Русия, тя посочва, че в тези два града от дълги години живеят много семейства на военни, служещи в руската пристанищна база, и е логично те да търсят подкрепа от Москва.

„Става дума за руска пропаганда, това е едностранчиво информиране, стигнаха дори дотам да казват, че украинците провокират руснаците“, споделя студентката с недоумение в погледа.

Украинската армия отказва да предаде оръжията си, макар че някои поделения са го направили, но повечето остават на позициите си в Крим. Една искра е достатъчна, за да подпали целия район, смята тя като има предвид конкретни инциденти и провокации от руска страна.

Крим е Украйна и това не може да се промени, заявява гордо студентката, като подчертава геополитическото значение на района. Да живееш в Крим е като да живееш в Гърция, признава Фери, като има предвид красотите на полуострова.

Янукович ни отне последната надежда

Що се отнася до политическата ситуация в Украйна и отстраняването на президента Виктор Янукович, студентката повтаря за пореден път, че мястото на втората й родина е в ЕС, а не в съюз с Москва. „След организирането на Euro 2012 Украйна направи значителна крачка към Европа, а после дойде Янукович, за да ни върне в съветската епоха. Самата причина за Оранжевата революция беше сближаването с ЕС, а Янукович ни отне последната надежда“, отбелязва Фери.

По отношение на следващия ден в Киев студентката предава очакването на огромната част от украинците: „Нуждаем се от силно центристко правителство, но едновременно с това е необходима подкрепата и защитата на западняците и НАТО“. Както тя смята, лицата от опозицията, излезли на преден план, носят смесица от опит и воля да върнат страната в орбитата на Европа. Яценюк, Кличко, са личности, които могат и трябва да бъдат оставени да работят за родината си, коментира Фери.

Неприемливо е да ни наричат неонацисти

Това обаче, което наистина вбесява украинската студентка от гръцки произход е, когато чуе, че в Украйна са надделяли неонацистите. „Неприемливо е да ни наричат неонацисти. В Украйна комунистите са мъртви, десните са крайни и малцинство, затова надмощие има прогресивната група, която ще управлява“, твърди Фери.

Тя изглежда сигурна, че един ден Украйна ще влезе в ЕС. „Вече сме европейска страна, може би дори по-европейска от други държави, които вече са членове на Съюза. Това, което искаме е институционална легитимност. Искаме европейски заплати, обществена подкрепа и днес повече от всякога сме готови за крачката към ЕС“, повтаря студентката.

 

 

 

Категории: Крим украинска криза руска инвазия интервю Оранжева революция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus