Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

В Гърция прясното мляко е с 30% по-скъпо от западна Европа

17 Октомври 2012 / 15:10:02  GRReporter
1899 прочитания

В Гърция прясното мляко е с 30% по-скъпо отколкото в западна Европа. Докато в Гърция средната цена за литър мляко е 1,50 евро, то в Германия и Холандия е 0,89 евро, в Австрия, Белгия и Испания е 0,99 евро.

Това установиха гръцките пазарни анализатори към правителството на Андонис Самарас, които в момента разглеждат възможност за промяна в регулаторната рамка на млекопроизводителната индустрия. Министерството на земеделското развитие и министерството на икономиката са се обединили около мнението, че ако се увеличи срокът на годност на млякото в търговските вериги от пет на седем дни, цената му ще падне с поне 5%. От министерствата подчертават, че Европейският съюз не е уточнил законово, че страните-членки трябва да регулират периода на годност на пастьоризираното прясно мляко.

Според представителите на държавното управление петдневното ограничение след опаковане за продажбата на прясно мляко създава ограничения на пазара и допълнително помага за поддържането на висока цена на стоката. В рамките на тази логика, в момента правителството иска да даде възможност на големите млекопреработващи компании да създадат условия, прясното мляко да се търгува свободно 10 дни след излизането от завода. 

Това предизвика сериозни реакции от стана на собствениците на кравеферми. Те смятат, че подобно решение няма да е от полза нито на потребителите, нито на фермерите. “По своята същност млякото е продукт с кратка срочност. Допълнителна термична и друг вид обработка, която изисква удължаване на срока на годност ще намали хранителността на разпрострянаваното по търговските мрежи мляко”, заяви след среща в министерството на земеделието, председателят на Асоциацията на животновъдите и млекопроизводителите Апостолис Мораитис. Той подчерта, че цените на производителите на мляко остават сравнително високи, защото себестойността на производството е по-висока от тази в страните от западна Европа. 

Мораитис посочи, че цените на фуражите, горивата, електроенергията и данъците растат неотменно всяка година, което създава сериозни проблеми на млекопроизводителите. Освен това, в сравнение с повечето от горепосочените страни, Гърция има по-малка площ и това допълнително ограничава конкурентоспособността на местната продукция. “Нека да не забравяме, че за разлика от западна Европа, Гърция никога не е имала скандални епидемии като тази на лудата крава например, което показва общото благосъстояние на сектора, контрола върху гръцкия добитък”.

От Асоциацията на животновъдите и млекопроизводителите са категорични, че увеличаването на срока на годност на млякото и млечните продукти ще има катастрофални последици за стотиците хиляди малки фермери и техните семейства, които поддържат индустрията. Неофициално животновъдите в Гърция смятат за виновни големите преработвателни компании за идващите промени. Те са основните играчи на пазара, които ще имат най-голяма полза от удължаването на срока на годност на млечната продукция. Ще имат по-малки загуби от нереализираната стока и следователно по-голям марж на печалба.

GRReporter се свърза със Съюза на гръцката млечна промишленост, за да потърси гледната точка на преработвателните компании. След няколко телефонни разговори с оперативния персонал на съюза и едно официално писмено запитване, така и не получихме отговор на поставените от нас въпроси.

Категории: ИкономикаПазари млекопроизводство индустрия цени
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus