Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Увеличи се броят на гърците, които купуват апартаменти в Лондон

15 Април 2010 / 11:04:06  GRReporter
2836 прочитания

Гърция трябва да вземе заем в размер 32 млрд. евро до края на годината, а приходите на средностатистическите гърци ще намалеят с 30%. В същото време богати гърци закупуват апартаменти, чиято цена достига и дори надминава 1 млн. евро в тузарските квартали на Лондон.

Силните играчи на пазара на недвижимо имущество в Лондон вече не са арабите, а гърците според твърденията на британските агенти на имоти. „Винаги сме имали клиенти от Гърция, които си търсят жилища около Риджънтс парк. Средно техният брой беше около 3-4 месечно, а сега в офиса ни може да се появят около 15 клиенти седмично от Гърция. И този феномен започна веднага след избухването на кризата в страната” казва за вестник „Та неа” Панос Куцоянакис, който е гръко-австралиец и е служител в една от най-големите агенции за недвижими имоти в централен Лондон Fraser&Co.

 

Районите Марлебон и Мейфер в близост до Риджънтс парк са едни от най-скъпите в Лондон, а цените на апартаментите там се счита, че са от най-високите в цяла Европа. Средно цената на квадратния метър в тези квартали се движи между 10 000 и 17 130 евро. Според проучване наа гръцкия всекидневник „Та неа” апартамент от 182 кв.м. на втори етаж в луксозна кооперация на Chiltern Street струва 1, 65 млн. лири, а апартамент от 75 кв.м. на първия етаж пак в лускозна кооперация на Βaker Street в близост до парка е на цена от 575 000 лири или 652 850 евро.

Впечатлителното е, че гръцките клиенти са готови да платят дори и в кеш. „Идват при мен и казват, че не ги интересува цената. Парите не са проблем. Някои от тях дори не правят проучване на пазара... Голяма част от клиентите записват апартаментите на името на децата си” допълва г-н Куцоянакис. „Гърците в кеш” е прякорът, който агентите на недвижими имоти в Лондон са залепили на своите гръцките си клиенти.

Според статията на вестник „Гардиън” повечето гръцки клиенти в Лондон са представители на семействата, които се занимават с корабострителна индустрия и винаги са поддържали връзки с британската столица.

Цените на пазара на недвижими имоти за самите англичани са доста високи като средно един апартамент в Лондон през месец март е бил на стойност около 269 971 лири като голяма част от британците не могат да си купят собствен апартамент, защото банките дават много трудно жилищни кредити. Най-големи проблеми имат младежите на възраст около 30 години.

 

Категории: Актуално имоти Лондон
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus