Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Увеличава се „зестрата” на Банка Пиреос

20 Април 2013 / 11:04:57  GRReporter
1753 прочитания

На 400 милиона евро възлиза участието на португалската групировка BCP  в увеличаването на капитала на Банка Пиреос. Одобряването на споразумението за прехвърлянето на Банка  Millennium  от Фонда за финансова стабилност  разкрива една изненада – увеличава се „зестрата” на банката с оглед на рекапитализирането  в сравнение с първоначалните  оценки за 270  милиона евро.

От приноса на BCP и на Societe Generale банката събира 570 милиона евро, а чрез контактите с инвеститорски портфолиа на нейни акционери или на други инвеститори, банката се стреми да засили частното участие с повече от 10% .

Съобщенията за придобиването на  Банка Millennium  се очакват в понеделник или вторник, когато ще се проведе и общо събрание на банката, което ще одобри плана за капиталовото укрепване, но сигурни източници твърдят, че португалците ще участват   с 400 милиона евро.

От Банка Geniki

Банка Пиреос разполага от придобиването на Банка Geniki със 170 милиона евро и започва от положителна база процеса. В резултат на това оценките се увеличават, говори се и за покриване на повече от 10%. Общите капиталови нужди на групировката възлизат на 7,33 милиарда евро и 10% от тях са 733 милиона евро. Ако се издадат  конвертируеми облигации coco’s, нещо, което ръководството на банката се опитва да избегне по възможност, сумата може да намалее и да достигне 533 милиона евро.

През уикенда и през следващата седмица представители на банката ще обикалят, за да представят плана на чужди инвеститори. На база на плана за капиталово укрепване, който акционерите ще одобрят във вторник, банката ще покрие 400 милиона евро с частно участие и с частично отменяне на правото на предпочитане. Някои акционери, като гръцки бизнесмени и чешкия фонд PPF, ще участват според информациите в увеличаването на капитала.

Придобиването на кипърските клонове в Гърция засили мощта на банката, и макар че няма последици върху 10-те процента на частното участие по време на рекапитализирането, има бизнес логика, тъй като увеличава размерите, ликвидността, високото покриване според прогнозите и възможност за синергии в големи размери. Тази динамика на групировката след изкупуванията, които е осъществила от лятото насам ще бъде представена от ръководството пред инвеститорската общност. Банка Millennium , която е включена в групировката има по данни от първите девет месеца на 2012 активи в размер 5,14 милиарда евро, влогове 2,8 милиарда евро и заеми в размер на 4,47 милиарда евро. През първите девет месеца е претърпяла загуби в размер на 104,4 милиона евро, а прогнозираните загуби са били за 117,75 милиона евро. През последната година е в процес на преструктуриране, по време на който са намалени мрежата от 153 на 120 клона, както служителите- от 1431 на 1192 души. В резултат на това цената се е намалила с 14%.

Други две увеличения

По време на събранието на Банка Пиреос на 23 април ще бъдат представени за одобрение други две увеличения на капитала с 570 и 524 милиона евро за капиталовите нужди на  Земеделската банка ATE и на кипърските банки съответно, които ще бъдат покрити от Фонда за финансова стабилност. Планът за капиталово укрепване включва увеличаване на капитала с издаването на нови акции в размер на 7,335 милиарда евро за покриване на капиталовите нужди както са определени от Банката на Гърция.

Междувременно стана ясно, че Банка Пиреос е подписала договор с Dorinel Umbrarescu, ръководител на бизнес групировка с дейност в областта на строителството в Румъния, за продажбата на 93,27% от акционерния капитал на ATE Bank Romania срещу сумата от 10.3 милиона евро. Прехвърлянето ще се осъществи след като първо завърши отделянето на по-голямата част от активите и пасивите на ATE Bank Romania и прехвърлянето им в Piraeus Bank Romania. Договорът трябва да бъде одобрен от компетентните власти.

Без официални изявления приключи срещата в Министерството на финансите, чиято главна тема беше рекапитализирането на четири добри банки, което трябва да приключи до 30 април. В заседанието участваха министърът на финансите Янис Стурнарас, управителят на Банката на Гърция Георгиос Провопулос, изпълнителният директор на Фонда за финансова стабилност Христина Сакелариу, както и председателят на Гръцкия съюз на банките Георгиос Заниас.

Категории: Банка Пиреос банка Millenium рекапитализация увеличаване на капитала
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus