Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Утре е първият кръг на местните избори в Гърция

17 Май 2014 / 10:05:50  GRReporter
798 прочитания

Седмица преди евроизборите проучване показва вероятните сценарии за следващия ден след изборите.

Проучването на фирма PRO RATA показва, че гражданите не вярват нещо в политическата система да се промени, и 59,2% от тях твърдят, че положението ще си остане същото, а 46,6% смятат, че резултатите ще донесат промени в ръководствата на партиите.  

Гражданите предпочитат партиите да останат верни на ценностите си и идеологията си, а не да правят всичко за победата. 85,4% смятат, че първото място в битката не е успех, и само 10,6% смятат, че победата е важна.

Гражданите ни виждат парламентарни избори

На въпрос за вероятността изборните резултати да променят политическата сцена,59,2% от запитаните смятат, че това е невъзможно, а 34% отговарят, че е много вероятно.

Поддръжниците на СИРИЗА повече вярват, че ще има промени на политическата сцена- 49% от тях го смятат за вероятно, но дори и тук мнозинството отговаря с „невъзможно/малко вероятно”.

Отговорите дали евроизборите ще доведат до промени в ръководствата на партиите са разделени- 53,4% го смятат за невероятно, а 46,6% смятат, че подобно развитие е много възможно.

Кой ще е неуспехът на Нова Демокрация

38,6% от участващите в проучването смятат, че неуспех за Нова Демокрация ще бъда да загуби от СИРИЗА с разлика по-голяма от 3%, а 26,5 % смятат, че неуспех ще е загубата в изборите. Освен това , 20% смятат, че неуспех ще е да намали сериозно процентите си от парламентарните избори през 2012.

Що се отнася до това какво ще се случи в партията в случай на загуба 23,1% смятат, че стабилността на правителството ще е застрашена, 19,5% вярват, че партията ще се придвижи към центъра и ще търси съюзници е център-ляво, 19,1% смятат, че нищо няма да се случи, според 10,8% ще е застрашено ръководството на партията, а 8,3%  отговарят, че партията ще се преориентира на дясноπи ще търси съюзници в крайната десница.

Какъв ще е следващият ден на СИРИЗА

Гражданите, гласували за СИРИЗА на миналите  избори, в мнозинството си смятат, че победата на партията на евроизборите е сигурна и вярват, че това, което ще определи бъдещето на партията ще е разликата с Нова Демокрация.

Един от всеки трима очаква победа с разлика, по-голяма от 3%.

40% вярват, че в случай на неуспех партията ще се премести още на ляво, към по-радикални идеи, нещо, което е в противоречие с възгледите, че една партия, способна да управлява, трябва да действа по-умерено.

И при избирателите на СИРИЗА по-малко вероятна е смяната на ръководството на партията. Като цяло, в средите на партията оптимизмът за драстични промени на изборната сцена е по-голям.

Разделени в ПАСОК, виждат промяна в ръководството

За неуспех за „Елия” 45,8% от избирателите смятат вероятността за намаляване на изборния процент в сравнение с изборите през 2012.

35,4% смятат за неуспех ако „Елия” избере само един евродепутат.

За развитието на нещата след вероятен неуспех, 29,6% вярват, че ръководството ще се смени, 22,1% - че ще се учреди нова партия, 16,6% - че няма нищо да се случи, 16,3% - че партията ще излезе от правителството, а 15,3% - че ще се търсят нови съюзници.

 

Категории: евроизбори местни избори ПАСОК Нова Демокрация СИРИЗА Елия очаквания
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus