Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Успех на “Златна зора” в районите с най-много жертви от нацистката окупация

08 Май 2012 / 13:05:17  GRReporter
1142 прочитания

Удивление в гръцкото общество предизвика успеха на про-нацистката партия “Златна зора” в селата Калавитра и Дистомо. Тези селища са едни от най-пострадалите райони в периода на Втората световна война и германската окупация и жителите в тях са пострадали най-драматично от нацисткото насилие. На 13 декември 1943 в Калаврита нацистките окупатори са изтребили 848 жители и още 200 души от околните села. Гръцките историци оценяват, че това е било едно от най-жестоките престъпления срещу мирно население в региона, като селото е било напълно опожарено и разрушено. Подобна е съдбата на жителите в община Дистомо, които на 10 юни 1944 са изклали 218 души, които са били главно възрасни хора, жени и деца.

Въпреки кървавото си минало, в което са били убити прадедите на хиляди съвременни гърци двата региона са подкрепили с повече от 6% “Златна зора”. 635 жители Калаврита са гласували за неонацистката партия и още 335 граждани на община Дистомо. 

Категории: Политика клане Златна зора Гърция неонацизъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus