Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Условна присъда за двама заподозрени за членство в "Революционна борба"

12 Ноември 2010 / 09:11:54  GRReporter
1541 прочитания

Свободни, но с ограничителни мерки, са от днес двама от обвинените за участие в крайнолявата групировка "Революционна борба".
Съпругата и кумът на обвиняемия Костас Гурнас се явиха пред съдия-следователя, за да отговорят на въпросите му относно евентуалното им участие в групировката. И двамата отрекоха обвинението и представиха петиция, в която твърдят, че отправеното срещу тях обвинение криминализира личните им връзки. Със съгласието на прокурора на двамата обвиняеми бе наложена забрана за изход от страната, а на съпругата – допълнителна мярка да се явява в полицията веднъж месечно.
Гурнас, заедно с още петима души, бяха заловени в началото на април във връзка с дейността на терористичната организация, за която се смята, че е най-активната терористична група след разгрома на „17 ноември” през 2002 година. Тя стана известна през септември 2003 г., когато пое отговорност за два бомбени удара срещу Съдебната палата в Атина, при които бе ранен полицай. През юни 2004 г. групировката извърши бомбени нападения срещу полицейски участък в столичния квартал Калитеа и отправи заплахи срещу гостите на олимпийските игри в Атина. През декември 2005 г. тя пое отговорност за взрив пред Министерството на икономиката и финансите на централния атински площад Синтагма, когато бяха ранени двама души. През юни 2006 г. „Революционна борба” цели да убие министъра на културата в тогавашното правителство на Нова Демокрация Георгиос Вулгаракис, както упоменава в манифеста си, а на 12 януари 2007 г. в телефонно обаждане организацията поема отговорността за ракетното нападение срещу сградата на посолството на САЩ в Атина. Последваха нападения срещу полицейски участъци, банки, а през септември 2009 г. силен взрив разтърси района около сградата, в която се помещава атинската  фондова борса.
Властите откриха следата към групировката след кървавия сблъсък между Ламброс Фундас и още едно лице и полицията в атинския квартал Дафни при опита им да откраднат един автомобил. Фундас беше прострелян, а по-късно стана ясно, че е участвал в нападения на „Революционна борба”, тъй като отпечатъците му съвпаднаха с тези в полицейската база данни.
След залавянето на шестимата полицията откри в домовете им и в квартири-явки оръжия, боеприпаси, експлозиви, както и компютърни харддискове с текстове на манифести. И шестимата са анархисти, а единият от тях е бил арестуван преди 10 години. Специалисти не изключват възможността „Революционна борба” да се превърне в трето поколение на терористичната групировка „17 ноември”, тъй като се опитва да копира действията и методите й.

Категории: Революционна борба присъда атентати тероризъмКриминална хроника
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus