Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Униформените не спират работа, но продължават протестите

06 Септември 2012 / 20:09:11  Виктория Миндова
906 прочитания

Над 10 хиляди полицаи, пожарникари и служители в бреговата охрана на Гърция се събраха на стадиона Калимармаро, за да изразят протеста си срещу идващите съкращения на заплатите. Това е само една от инициативите, които предприемат срещу мерките за фискална консолидация, засягащи техните възнаграждения. Въпреки активността, която униформените показват в последно време срещу водената финансова политика те гарантират, че няма да преустановят работа, за да стачкуват. По закон униформените служители и прокурорите нямат право на активни стачни действия, но имат прави на "бяла стачка". С други думи могат да сложат на униформите си знаци, които показват, че стачкуват, но не могат да отсъстват от служба като знак на протест.

“Дори да спрете да ни плащате, ние ще продължим да изпълняваме дълга си. Той е наше призвание. Ние сме се заклели да пазим обществения ред и няма да се отречем от това, но днес сме се събрали, за да покажем, че не може да се правят политики на гърба на хората, които всеки ден са на първа линия”. Това заяви на митинга на Калимармаро бивш служител на противопожарните сили, който е бил ранен по време на изпълнение на професионалния си дълг на остров Хиос. Той заяви, че политиците са дали много обещания в предизборния период, които днес са забравили. Огнеборецът настоя, че политиците в управление трябва да се концентрират и да компенсират липсите в бюджета от данъчно некоректните или от тези, които незаконно са изнесли парите си в чужбина. Не да прибягват до окастряне на заплатите на служителите, които изпълняват работа с висок риск и изначално ниско заплащане.

“Не искаме много. Не взимайте достойнството ни”, скандираха от мегафоните представители на униформените. Те държаха платна с различни надписи: “Достойнството ни не може да се ореже. Животът ни не се предоговаря. Няма да оставим никой да ограби живота ни” или “Спрете съкращенията, не издържаме повече”, както и “Даваме кръвта си, а ни дават обещания”.

Заплатите на униформените служители както и тези на останалата част от държавната администрация днес е в центъра на бюджетните съкращения. Ангажимент, който Гърция бе поела да изпълни още с подписването на първия Меморандум. Нуждата от свиване на разходите в държавния бюджет е неотложна и няма друг изход освен намаляване на заплатите във всички сфери на публичния сектор. Поради валутната зависимост на Гърция от еврото единственият шанс за възвръщане на конкурентоспособността е вътрешната девалвация, която основно засяга цената на труда. Тя се проведе в голяма степен в частния сектор, където заплатите паднаха с около 30% в последните три години. Сега е ред на държавния, но там процесът ще е по-труден, оценяват местни анализатори.

На националния протестен митинг на униформените се явиха в знак на подкрепа представители на всички парламентарно представени анти-меморандни партии – опозиционната СИРИЗА, Гръцката комунистическа партия-ККЕ, партията на Панос Каменос Независими Гърци, както и националистката Златна зора. Всички политически представители явили се на събирането на Калимармаро се обявиха против намалението на заплатите на полицаите, пожарникарите и бреговата охрана. “ККЕ поддържа исканията на униформените служители. Те не трябва да се поддават на влиянието на държавното управление, което иска да ги използва, за да унищожи синдикалната сила на страната”, заяви Спирос Халвадзис от Гръцката комунистическа партия. Той подчерта, че исканията са правдиви и пазителите на реда не трябва да се предават. “От 1988 досега униформените служители не са изпитвали толкова голяма загуба на права. Правителството твърди, че те принадлежат към групите със специално заплащане, а по-голямата част взимат възможно най-ниските заплати в страната”, каза представител на СИРИЗА. Говорителят на Златна зора Илиас Касидиарис също беше на мястото на събитието и бе приет много радушно от присъстващите полицаи. Той заяви, че орязването на заплатите на униформените е недопустимо и представителите на Златна зора ще бъдат рамо до рамо с протестиращите тази есен. “Нека да видим какво ще направи правителството със стотиците хиляди граждани пред парламента”, заяви Касидярис.

Категории: Общество стачка митинг униформени сириза Златна зора
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus