Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Унгарски пилот прелетя между стените на Коринтския канал

27 Март 2014 / 12:03:48  GRReporter
3354 прочитания

Унгарецът Петер Бесеньей – вдъхновител на първенството по висш пилотаж Red Bull Air Race премина успешно със самолета си през Коринтския канал. Той осъществи рискования полет с дължина 6,4 километра в сряда, 26 март.

Климатичните условия в региона спомогнаха за осъществяването на смелото начинание, което продължи 20 минути. Бесеньей премина между стените на канала със самолет Extra 300S D-EFBY с мощност 300+ конски сили, тегло 605 килограма, дължина 6,6 метра и размах на крилата 8 метра.

Преминаването през историческия канал бе свързано с големи технически трудности, дори и за един опитен пилот, който брои хиляди часове във въздуха. В същото време Бесеньей успя да предложи на зрителите гледка, която спира дъха.

След като премина през провлака с преценен с пълна точност праволинеен полет, пилотът повиши степента на трудност като изпълни много въздушни трикове и рискови маневри, които изглеждаха немислими поради ограниченото пространство между стените на канала.

След това пилотът извърши пасаж под стария мост на Коринт, последван от рязко издигане в небето и вертикално спускане към провлака. Бесеньей завърши опита си с два впечатлителни кръга около моста на станцията за биологично пречистване на отпадъчните води.

„Сбъднах една мечта. Коринтският канал, едно историческо място в Гърция беше предизвикателство за мен от дълго време. Чувствам се прекрасно за това, че се намирам в тази прекрасна страна с толкова богата история и че имах това уникално преживяване”, заяви пилотът след края на полета.

Коринтският канал съединява Саронския с Коринтския залив в региона на Коринтския провлак. Той е построен между 1880 и 1893 и има дължина 6,346 метра, ширина на повърхност на морето 24,6 метра и на дъното – 21,3 метра. Дълбочината му варира от 7,5 до 8 метра.

В древността между стената на провлака и неговото заграждение е съществувал Диолкът – павиран път с издълбани коловози, използван за прехвърляне на стоки и малки кораби от изток на запад между двата залива, за да се избегне заобикалянето на целия полуостров Пелопонес.

Идеята за построяването на канал датирала от времето на Периандър (602 г. пр.Н.е.). Първият, който се опитал да я осъществи бил римският император Нерон (66 г. сл.Н.е.) по проект на предшествениците си Юлий Цезар и Калигула. След неговата смърт Ирод Атик продължил за малко опитите за изграждането му, но много бързо ги изоставил. 

Категории: Спорт полет Коринтски канал Петер Бесеньей
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus