Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Умерена позиция на министъра на финансите за участието на МВФ в спасителния план

20 Април 2010 / 17:04:11  Виктория Миндова
1754 прочитания

„Нито демонизирам,нито се ентусиазирам от участието на Международния валутен фонд в плана за финансова помощ на Гърция,” заяви министърът на финансите Георгиос Папаконстантину на среща с журналисти. Той поясни, че предпочитанията на правителството винаги са били да се намери европейско решение на  финансовите проблеми на страната. След гласуването на плана за двустранна помощ, обаче целта на гръцкото правителство е да се опита само да се справи с вътрешно-финансовите проблеми на Гърция и по-точно с проблемите на държавното кредитиране. Ако това се окаже непосилно за страната, поради прекомерно високите лихви по десетгодишните гръцки държавни облигации, двустранният спасителен механизъм ще бъде активиран. Министърът поясни, че Гърция няма да има проблем с държавното кредитиране, независимо от закъснението на двустранните преговори между държавните представители и Международния валутен фонд.

Георгиос Папаконстантину изрази „умерен оптимизъм” за изпълнението на бюджета за 2010. Независимо от извънредните строги финансови ограничения, държавните разходи за първите три месеца на тази година са намалели само с 10%, а приходите са се увеличили едва с 8%. Въпреки обещанията за контрол на разхищенията, държавните служители все пак са получили пълните си възнаграждения по време на Великденските празници, а данъчните управления са се провалили в събирането на дължимите суми от началото на годината. Това са причините да се намали очакваното изпълнение на целите на новото правителство. За да се справи със ситуацията, министерството на финансите реши да създаде контролни групи за наблюдение на изпълненото на бюджета на всяко министерство. В тях ще има по двама представители от петте най-големи международни одитни компании, които ще наблюдават изпълнението на месечните бюджети на министерствата, както и на по-големите държавни институции като осигурителните каси и големите болнични заведения.

Министърът на финансите Гроргиос Папаконстантину обяви, че правителството ще преструктурира системата на държавната администрация и ще изготви краен вариант на проектозакона за увеличаването на средната пенсионна възраст. Резултатите от първото тримесечие показват, че държавният дефицит е спаднал с 39,2% в сравнение със същия период на миналата година. В абсолютна стойност държавата е спестила около 4,3 милиарда евро след въвеждането на извънредните икономически мерки от началото на годината. Ако тази тенденция се запази, министерството на финансите оценява, че до края на 2010 година Гърция ще може да изпълни Програмата за стабилност и развитие за намаляване на общата стойност на държавния дефицит на 8% от БВП.

По данни на финансовото министерство за 2005-2008 година общата стойност на държавните разходи е нараснала с 35%, без това повишение да се отразява на държавните инвестиции. Като сравнителна база за разхищенията в държавния сектор, министърът представи скала на увеличенията разходите в други страни от Европейския съюз. В Германия за същия период повишението на държавните разходи е било само 4%, във Франция 10%, а средната стойност на този показател за страните в Еврозоната е 12%.

Категории: ОбществоПолитикаИкономика
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus