Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Уличиха издирван рецидивист в нов опит за убийство

24 Октомври 2013 / 19:10:45  GRReporter
1611 прочитания

Гръцките власти откриха следите на издирвания рецидивист Василис Палеокостас, който избяга от затвора с хеликоптер по съвсем холивудски сценарий. Според резултатите от разследването той е участвал в кървавия сблъсък с полицаи в региона на Ливадия през 2011.

По онова време Палеокостас се е движел в региона между Ливадия и Арахова и когато пътят му се е пресрещнал с полицейски патрул той не се поколебал да открие срещу тях огън с автомат и да рани един от полицаите в крака.

Полицейски източници не крият безпокойството на властите от факта, че както Василис Палеокостас, така и обвиненият за участие в терористичната групировка „Революционна борба” Никос Мазиотис са на свобода. Те се опасяват, че двамата може да обединят усилията си и да организират мащабен терористичен атентат.

Като вероятна връзка между двамата те разглеждат кражбата на два автомобила в Солун. По-късно единият е бил намерен изгорен в квартала на Мазиотис, а другият е бил открит след организиран от Палеокостас обир в северна Гърция. „Не е изключено това „сътрудничество” да продължи както на ниво организирана престъпност, така и на ниво тероризъм”, твърдят те.

стара снимка на Палеокостас

Престрелката на Палеокостас с полицейския патрул започнала, когато полицаите установили, че номерата на колата са регистрирани на друг автомобил. Веднага била организирана акция за проверка от патрулките, които се намирали в района. Малко след Ливадия полицаите успели да спрат колата. Тогава мъжът, колйто седял вдясно започнал да стреля срещу полицаите с автомат „Калашников” от разстояние от около 100 метра.

Те отговорили с обстрел, но той успял да рани един от тях. На мястото на престрелката били намерени 23 гилзи от патрони.

Няколко часа по-късно колата била намерена изоставена до село Харония в област Виотия. Нападателите откраднали друг автомобил от региона и изчезнали в неизвестна посока.

Членове на Службата за борба с тероризма, които изследваха изоставената кола откриха в нея отпечатъци от пръстите на Василис Палеокостас. Няколко дни по-късно прокуратурата в Ливадия издаде заповед за арест срещу него.

Гръцката полиция разпространи седем снимки, на които се виждат колата и човекът, който шофира. Властите търсят информация за да установят самоличността му, като предполагат, че става дума за Василис Палеокостас.

Той е беглецът, за който е обявено най-високото възнаграждение в Гърция. Паричното възнаграждение за човека, който ще даде информация къде може да бъде открит е 1 милион евро. Той е издирван не само за обири на банки и бягството с хеликоптер от затвора в Коридалос, но и за участие в терористична организация. Отпечатък от пръста му бе открит върху изпратения през юни 2010 плик с бомба, която бе предназначена за тогавашния министър за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис и уби неговия адютант Георгиос Василакис.

Преди няколко дни полицията издаде нова заповед за арест срещу Палеокостас по обвинение в поредица от опити за убийство, незаконно носене на оръжие и други престъпления, извършени по време на престрелката в Ливадия. 

Категории: Криминална хроника Василис Палеокостас опит за убийство тероризъм
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus