Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Удар по критската мафия

19 Август 2014 / 11:08:58  GRReporter
944 прочитания

10 000 страници достига вече обемистата съдебна преписка за дейността на двете многочленни престъпни групи, разбити от полицията на остров Крит след дълги месеци телефонно подслушване.

Свързващо звено между двете банди е 37-годишен месар от град Ретимно.

Първата банда била специализирана в изнудването на хора с финансови възможности, а втората – в отглеждането на хашиш и разпространяването на наркотици.

Както разкри вчера началникът на полицията в Крит бригаден генерал Йоргос Скандалакис, обвиняемите са планирали да заложат бомба на кмета на Сфакия Павлос Полакис, но плановете им били осуетени от Службата за борба с организираната престъпност, която подслушвала телефоните им. С помощта на застраховател членовете на бандата успели да научат домашния адрес на кмета, както и регистрационния номер на автомобила му. „Бомбаджията“ обаче бил заловен и били иззети взривните вещества, открити у него.

Автомати „Калашников“

В друг случай задържаните надупчили с автомати „Калашников“ луксозното жилище на известен бизнесмен от град Ретимно, като куршумите преминали през стените на къщата и се забили в хола. Както бе съобщено, бизнесменът претърпял щети за половин милион евро, тъй като бил принуден да прекрати дейността на два нови търговски обекта в Ретимно заради заплахите, отправяни към него. Бандитите не се поколебали също така да пребият на улицата 25-годишна жена, защото решили, че тя е подала сигнал за кражбата на автомобил. С помощта пак на „Калашниците“ те се опитали и да затворят месарницата, отворена близо до магазина на 37-годишния месар – основен обвиняем. Автоматът обаче засякъл и така успели да изстрелят само 7 куршума.

Повечето от задържаните имат тежко криминално минало (трафик на наркотици, участие в обири и бомбени нападения, в банди за „защита“, но и в случаи на изнасилване), и дълго време са ръководели престъпността на остров Крит.

Що се отнася до дейността на втората престъпна организация, според Гръцка полиция, тя е имала пълен контрол върху трафика на наркотици на остров Крит с десетки дилъри из целия остров. Начело на бандата са трима жители на община Милопотамос, които ръководели отглеждането на насажденията с канабис и вноса на наркотици. От телефонните разговори става ясно, че по време на подслушването им са извършени 109 прехвърляния на големи количества на наркотици към дилърите на бандата.

Престъпниците измамили дори Службата за земеделски обезщетения (ЕЛГА). Член на бандата е бил обезщетен с 30 000 евро уж за умрели животни.

Освен в тежките престъпления, бандата е замесена в обири, кражби на животни и в десетки други кражби.

96 са обвиняемите в обемистата съдебна преписка, изпратена снощи на прокурора в Ретимно. 17 са основните членове на двете престъпни банди, а останалите се смятат за преки съучастници или участници със странична функция.

Както бе посочено, свързващо звено между двете банди е 37-годишен месар от град Ретимно. Той и още един 30-годишен животновъд от Ретимно се смятат за „мозъците“ на първата престъпна банда с основна дейност изнудвания, обири, кражби и взривове. За «мозъци» на втората банда, специализирана в отглеждането на хашиш, се смятат трима животновъди от села в община Милопотамос. В рамките на мащабната полицейска акция белезници са поставени на 12 души, петима от които са имали ръководна функция.

Издирван

Задържането е избегнал 34-годишен животновъд от село Епископи, област Ретимно, който се смята за един от основните членове на бандата, и според полицията е човекът, на когото е било възложено бомбеното нападение срещу кмета на Сфакия.

Междувременно в затвора се намира и 41-годишният албанец, за когото се смята, че е стрелялият срещу дома на бизнесмена от Ретимно. Той бе арестуван преди месеци в района на Агия Галини за друго престъпление.

В рамките на полицейската акция, извършена едновременно в Ретимно, Ираклио, Ханя и Иерапетра, властите са иззели над 100 000 евро, наркотици, прецизни везни, мобилни телефони и автомобили като средство за транспортиране на наркотици.

Полицаите от Службата за борба с организираната престъпност, водили от месеци разследването, посочиха пред вестник „Етнос“, че задържаните са били много предпазливи в действията си. Преди всеки «удар», те проверявали щателно мишената си. Също така от съдържанието на телефонните им разговори става ясно, че често са говорели помежду си прикрито, а друг път открито, при това обиждайки полицаите в случай, че ги подслушвали.

 

 

 

Категории: критска мафия разбити престъпни групи Служба за борба с организираната престъпност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus